Slovenija

Država razglasila bankrot

Č.K.
1. 8. 2014, 18.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Argentinski minister za gospodarstvo Axel Kicillof je državljanom naznanil, da se mu v sredo ni uspelo dogovoriti z mrhovinarskimi hedge skladi o plačilu dolgov, in bonitetna agencija Standard & Poor's je nemudoma znižala oceno Argentine na selektivni bankrot.

Kicillof se je s predstavniki mrhovinarskih skladov, ki zahtevajo polno plačilo dolga iz bankrota Argentine leta 2001, čeprav so ga kupili po ogromnem popustu, pogajal prek sodno odrejenega mediatorja Pollacka. Argentina je želela, da hedge skladi odstopijo od zahteve po popolnem plačilu vsega dolga v višini 1,3 milijarde dolarjev, kar so jim potrdila ameriška sodišča.

Minister je obenem na novinarski konferenci poleg mrhovinarjev napadel tudi bonitetne agencije in povedal, da jim tako ali tako nihče več ne verjame. Pollack pa je povedal, da polnih posledic ne more predvideti, vendar zagotovo ne bodo pozitivne. Trpeli bodo imetniki argentinskega dolga in argentinska ekonomija z državljani. Argentina se je tako po 13 letih, ko ni plačala 100 milijard dolarjev dolga, znova znašla v bankrotu.