Slovenija

Novi predsednik državnega zbora je Milan Brglez

Črt Kaker/STA/J.P.
1. 8. 2014, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Novoizvoljeni poslanci se sestajajo na ustanovni seji. Ustanovno sejo je pospremil tudi shod Odbora 2014 pred stavbo DZ. Poslanci so dnevni red soglasno sprejeli, potrjeni so bili vsi mandati.

Nikola Miljković/KMA

Ustanovno sejo sedmega sklica DZ v samostojni Sloveniji bo do izvolitve novega predsednika DZ vodila najstarejša poslanka v tem mandatu, to je poslanka DeSUS Marjana Kotnik Poropat. Novoizvoljene poslance je najprej pozdravil dosedanji predsednik Janko Veber, sledil je nagovor predsednika republike Boruta Pahorja.

Svet24
Po potrditvi dnevnega reda je DZ najprej oblikoval mandatno-volilno komisijo (MVK), ki se je sestala takoj po imenovanju med prekinitvijo seje.

Svet24
Borut Pahor je v svojem nagovoru zbrane pozval, naj naredijo pravo stvar.

Komisija je pregledala poročilo o izidu volitev, potrdilo o izvolitvi poslancev in morebitne pritožbe. Zoper odločitev volilne komisije se namreč lahko pritoži kdorkoli od kandidatov ali predstavnikov list, ki so sodelovale na predčasnih volitvah.

Po seji mandatno-volilne komisije je o potrditvi mandatov odločal DZ, načeloma o vseh mandatih skupaj, o vsakem morebitnem spornem mandatu tudi posebej.

Svet24
Janša je prišel na ustanovno sejo, udeležil pa se je brez spremstva pravosodnih policistov. Pred stavbo DZ je bil shod, s katerim so člani Odbora 2014 med drugim izrazili pričakovanje, da bo Janša postal in ostal poslanec.
Svet24
Po potrditvi poslanskih mandatov bodo na ustanovni seji DZ sledile volitve novega predsednika DZ. Iz SMC so v sredo pozno zvečer sporočili, da za to mesto predlagajo podpredsednika zmagovalne stranke minulih volitev Milana Brgleza. Še ta teden je bilo sicer predvideno, da bo kandidat prvak DeSUS Karl Erjavec, a si je ta nato premislil.
Svet24
V novi sklic DZ je bilo izvoljenih 32 poslank in 58 poslancev, v povprečju so stari 48 let. Med njimi je 26 takih, ki mandat nadaljujejo, ostali ga nastopajo na novo.

KMA
Luka Mesec se ni udeležil seje.

Med njimi so poleg poslancev SMC tudi poslanci ZL. Slednje bodo v parlament pospremile protestivalske maske, s katerimi želijo opozoriti na to, da ti poslanci v njihovem imenu "s ceste vstopajo v hram demokracije, kjer se bodo zavzemali in delovali za Človeka".

Začasni vodja SDS Jože Tanko je pojasnil, da v mandatno-volilno komisijo niso predlagali nobenega člana. Zato je zahteval, da pravna služba DZ poda mnenje za tolmačenje zakona, saj da niso izpolnjeni pogoji, ker niso v komisije zastopane vse poslanske skupine.

Predsednik mandatno volilne komisije je poslanec SMC dr. Mitja Horvat, podpredsednik mandatno volilne komisije pa poslanec DeSUS Ivan Hržek.

Pahor: Ni dovolj, da se trudimo po najboljših močeh, čas je, da naredimo pravo stvar

Na ustanovni seji sedmega sklica DZ sta poslance nagovorila tudi predsednik DZ v iztekajočem se mandatu Janko Veber in predsednik republike Borut Pahor. Slednji jim je zaželel veliko modrosti pa tudi odločnosti, ob tem pa izpostavil, da v teh časih trud po najboljših močeh ni več dovolj. "Čas je, da naredimo pravo stvar," je dodal.

Pahor je pri tem dejal, da tvega oceno, da bo za uspešnost tokratnega mandata najpomembnejša okoliščina splošno politično vzdušje. Če bo to konstruktivno, bodo vsi problemi lažje rešljivi.

Veber je novemu sklica DZ zaželel veliko uspeha pri delu.

Poudaril je namreč, da politične in druge razlike med nami niso problem, problem je, če se z njimi ne da živeti ali se jih ne zna ali zmore presegati za skupno dobro.

"Po petih letih krize se zdi, da kljub različnim pogledom vemo, za kaj gre," je ob tem dejal in pojasnil, da gre za sveženj strateških ukrepov za modernizacijo države. Ob tem pa je ugotavljal, da morda politična volja za uspeh ni bila še nikoli tako velika kot sedaj.

Grega Wernig/KMA
Pahor je ob tem opozoril, da smo sedaj odvisni od nas samih. Če ne bomo uspešni, ne bomo mogli s prstom kazati na druge in bomo izgubili še trohico zaupanja, ki jo imajo od ljudi. "Zato si ne moremo privoščiti, da ne bi uspeli," je dejal.

Mediaspeed
Violeta Tomić se razprave ni udeležila.

Dosedanji predsednik DZ Janko Veber je v kratkem nagovoru izpostavil, da se mandat šestemu sklicu DZ izteka predčasno, kar govori o tem, da so delovali v zelo zahtevnih razmerah, ki so jih v veliki meri narekovale finančne in gospodarske razmere v svetu. Ob tej priložnosti se je zato še posebej zahvalil poslancem iztekajočega sklica za izjemno sodelovanje med koalicijo in opozicijo. Uspelo jim je namreč doseči soglasje, da so lahko v dveh bistvenih točkah spremenili tudi ustavo in sprejeli tudi pomembno mednarodno odločitev glede vstopa Hrvaške v EU.

Grega Wernig/KMA
To bo po Vebrovih besed v največji meri zaznamovalo iztekajoči mandat in dalo pomemben pečat v zgodovini parlamentarizma. Veber je novemu sklica DZ zaželel veliko uspeha pri delu.

Erjavec: "Kar se tiče stranke DeSUS, imate 10 glasov."

Predsednik mandatno volilne komisije je poslanec SMC dr. Mitja Horvat, podpredsednik mandatno volilne komisije pa poslanec DeSUS Ivan Hržek.

Milan Brglez edini kandidat za predsednika DZ

Državni zbor je v nadaljevanju ustanovne seje na tajnem glasovanju volil svojega novega predsednika. Edini kandidat za to funkcijo je bil dr. Milan Brglez, ki ga je predlagala poslanska skupina SMC. Glede na napovedi strank njegova izvolitev ni bil vprašljiva. In res ni bila.

Grega Wernig/KMA
Predsednika DZ so poslanci volili na tajnem glasovanju, za izvolitev pa potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov. Kandidata lahko predlaga najmanj deset poslancev, kandidaturo Brgleza pa je vložilo 31 poslancev SMC s prvopodpisanim Mirom Cerarjem, sicer najverjetnejšim mandatarjem.Cerar je v obrazložitvi predloga poudaril, da bo Brglez, ki je človek z visoko osebno in profesionalno držo, s svojim delovanjem pomembno pripomogel k podobi dobro delujoče in napredne parlamentarne demokracije. 

Sprva je sicer kazalo, da bo mesto prevzel predsednik DeSUS Karl Erjavec, saj bi lahko bil DeSUS druga največja stranka bodoče koalicije, ki bi jo vodil predsednik SMC Cerar. A si je Erjavec premislil, saj koalicija še ni sestavljena. V DeSUS pa so danes pred sejo izrazili pričakovanje, da bo v primeru vstopa v koalicijo to mesto pripadlo njihovi stranki.

Brglez je bil s 66 glasovi izvoljen za predsednika državnega zbora.

Erjavec je v obrazložitvi pred glasovanjem napovedal, da bodo v DeSUS Brgleza podprli, saj je nujno, da se DZ konstituira in da čim prej pride do oblikovanja vlade. Poudaril je, da se je na ustanovni seji običajno že vedelo, kakšna bodo koalicijska razmerja, a jih je tokrat čas prehitel. Zato je najverjetnejšega mandatarja Cerarja pozval, naj čim prej nadaljuje pogovore s potencialnimi koalicijskimi partnerji. Brglez pa naj funkcijo uspešno opravlja, dokler mu bo s strani DZ in koalicije zaupano vodenje DZ.

Da bodo njihovi poslanci kandidata podprli, je napovedal tudi začasni vodja poslancev SD Matjaž Han, ki je prepričan, da bo današnja odločitev odločitev zrelega političnega dejanja in ne preračunljivosti, okužene s predvolilnim dogajanjem. Kandidata za predsednika bodo podprli tudi v ZL, čeprav ta stranka zagotovo ostaja v opoziciji. Po besedah Mateja Tašnerja Vatovca je namreč to prvi korak, da se DZ konstituira in začne resno delati.

Svet24
Kandidata SMC je podprla tudi NSi, kar pa po besedah predsednice stranke Ljudmile Novak še ne pomeni, da je njihova stranka že v koaliciji. Jani Möderndorfer pa je v imenu ZaAB poudaril, da je Brglez kandidat z visokim ugledom in sposobnostmi, ki s svojim odnosom kaže visoko stopnjo odgovornosti. Ob tem pa je pozdravil dejstvo, da bo seja minila brez večjih zapletov in bodo tako hitro omogočili konstituiranje DZ.

Milan Brglez novi predsednik DZ 

Poslanke in poslanci so na ustanovni seji na tajnem glasovanju s 66 glasovi za in enim proti za novega predsednika DZ izvolili poslanca SMC Milana Brgleza.

"Tisto, kar lahko obljubim, je tisto, kar sem v svojem dosedanjem delovanju uspel izkazovati, to je odprtost za dialog in spoštovanje do vseh."

Brglez se je po izvolitvi poslancem zahvalil za čast, ki so mu jo izkazali. Izrazil je željo in voljo po iskrenem sodelovanju z vsemi poslanci, tako s tistimi, ki bodo v koaliciji kot tistimi v opoziciji.

Kot je dejal, se zaveda, da je pred njimi velika odgovornost, saj mesto predsednika DZ simbolno predstavlja najpomembnejšo točko vladavine ljudstva. To je treba po njegovih besedah izvajati na ustrezen način, s sodelovanjem in dialogom. "Tisto, kar lahko obljubim, je tisto, kar sem v svojem dosedanjem delovanju uspel izkazovati, to je odprtost za dialog in spoštovanje do vseh," je dejal.

Janševi privrženci so se zbrali pred stavbo DZ-ja:

Svet24

Svet24

Svet24