Svet

Kitajska ima novo grožnjo

M.J.
1. 8. 2014, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kitajska je priznala, da ima nove medcelinske balistične rakete DF-41, sposobne nositi več bojnih jedrskih glav in ima doseg 12.000 kilometrov, kar pomeni vse do ZDA, so danes poročali kitajski mediji. DF-41 se tako uvršča med rakete z najdaljšim dosegom na svetu.

Vladni okoljski opazovalni center v Shaanxiju je preko svojih spletnih strani zapisal, da v provinci razvijajo rakete Dongfeng-41 (DF-41) z dosegom 12.000 kilometrov.

Kitajska vojska je medtem po poročanju kitajskega časnika Global Times, ki sicer izhaja v angleščini, zelo skrivnostna, saj prej ni priznavala, da ima rakete DF-41. Kot kaže, je bil uradni vladni dopis, ki je bil objavljen na spletu, izbrisan, a časnik je objavil zaslonski posnetek dokumenta.

Prav tako naj bi nek kitajski vojaški analitik izjavil, da je - glede na to, da ZDA nadaljuje krepitev svojega raketnega obrambnega sistema - razvoj tretje generacije jedrskega orožja, ki je sposobno nositi več bojnih glav, trend.

Kitajsko obrambno ministrstvo je januarja v odzivu na očitke glede testiranja hipersoničnega vozila za rakete dejala, da nobeni vojaški poskusi "niso bili usmerjeni v nobeno državo in pod nobenimi specifičnimi cilji".

Napetosti med Washingtonom in Pekingom so se v minulih mesecih okrepile zaradi ozemeljskih sporov z zaveznicami ZDA na Vzhodu ter v Južnokitajskem morju.

Kitajski predsednik Xi Jinping je minuli mesec dejal, da bi kakršen koli spopad med dvema silama "zagotovo pomenil katastrofo za obe državi in ves svet".

Prejšnja kitajska raketa dolgega dosega je bila DF-5A, ki je lahko nosila eno bojno glavo, z dosegom 12.000 kilometrov.