Slovenija

Matic Munc na prostosti spregovoril za Svet24

Simon Rosc
1. 8. 2014, 09.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Matic Munc je svojo kazen odslužil. Preberite si, kaj je počel med prestajanjem kazni, s čim se je ukvarjal in kako je še zadnjič šel v 180 let staro stavbo, ki je danes 170% zaseden zapor.

Svet24

Svet24
Matic Munc je povedal, da je danes, ko je hodil po nekoliko drugačni poti, kot jo je sicer lahko ubral do službe v času hišnega zapora, opazil, da ga kar malo grabi panika.
Svet24
Ni se ozavestil, da ni več zapornik. "To je psihološko izjemno naporno," je dejal.
Svet24
Današnjega dne se zelo veseli, še posebej srečanja z ambasadorjem, ki se bori proti spolnim zlorabam otrok. Pozneje se nam bo pridružila še njegova žena Jerneja.
Svet24

Svet24
V času, ko je bil v hišnem zaporu, se je posvečal tudi novim projektom, predvsem s področja izobraževnj, ki jih bo sedaj počasi začel izvajati s sodelavci.
Svet24
Svet24
Matic Munc na prvi res svobodni kavi:

Svet24
Pridružila se nam je še žena Andreja. Munc tekom pogovora opominja na težave, ki se tičejo socialne države. Predvsem na pomanjkljivo zakonodajo in gluhost države za reveže in vse več socialno šibkih ljudi.
Svet24

Spomnil je na primer koroške deklice, zaradi katerega je bil obsojen: "Od septembra lani se ni zadeva na sodišču premaknila nikamor, kar je skrajno neprimerno. Zadeva se bo verjetno vlekla še leta, kar je grozljivo. Težava je verjetno tudi v finančni podhranjenosti slovenjgraškega sodišča, ker takšne obravnave veliko stanejo." 

V knjigarno Sanje je odšel po prve knjige, ki jih bo prebral na prostosti. Trije romani bodo ravno pravi za 10-dnevni dopust, ki sledi, da se privadi svobodi.

Sledil je sprehod po Ljubljani z ženo in kosilo v Dishiju. Spregovoril je tudi o nepravilnostih pri prestajanju alternativnih kazni: "Država sicer to izvaja ampak na pol. Jaz na primer nisem imel možnosti pogovora s psihologom, nisem bil zdravstveno pregledan pred prestajanjem kazni, niso me opredelili ali sem samomorilen ali ne pa mi vse to po zakonu pripada."

Svet24
Opozoril je tudi na to, da sodišča še vedno nimajo nekega načrta, kako ravnati s spolnimi delikventi ali morilci in mafijskimi združbami, ki jih zaprejo. Ostajajo sicer protokoli, ne pa dejanska navodila, kako se jih obravnava. Spomni se primera, ko so trije ruski zaporniki, sicer člani mafije, v zelo kratkem času slovenski zapor dobesedno postavili na glavo z izsiljevanjem in drugimi mafijskimi metodami. Dodal je še, da tujci Sloveniji zaradi prostitucije pravijo "evropska Tajska", saj je prostitucija poceni in lahko dostopna. Ob tem omeni erotične masaže, kjer tujci za nizko ceno želijo t.i. "happy end". Zaradi slabe zakonodaje pa je zelo razširjena tudi mladoletna prostitucija: "Treba se bo odločiti ali bomo napisali boljše zakone in jih legalizirali ali pa ostali center za mafijo, ki bo izkoriščala in zasužnjevala mlada dekleta in fante." Pravi še, da je Slovenija na tako lokaciji, da ne bo več dolgo varna kot je trenutno, če nečesa ne spremenimo. Smo vrata v Evropo in zato dobro izhodišče za vse vrste mafijskih združb.
Svet24
Sledilo je še končno srečanje s "hodečim ambasadorjem", gre za gospoda Matthewa McVarisha ki opozarja na težave spolno zlorabljenih otrok. Matthew bo prehodil 32 evropskih prestolnic. Moški prihaja iz Škotske. Dobil se je tudi z Anjo Kopač Mrak, a je razočaran, ker nista govorila o ničemer konkretnem, kakor tudi nad neurejenimi zadevami v Sloveniji na tem področju.