Slovenija

Stanovanja v soseski Brdo junija končno na prodaj

STA/ mv
30. 5. 2014, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Stanovanjski sklad RS bo prva stanovanja v ljubljanski soseski Brdo začel prodajati predvidoma junija. Kupcem naj bi 185 stanovanj iz faze F4 predali septembra, 157 stanovanj iz faze F5.1 pa novembra, so danes sporočili iz sklada.

flickr

Stanovanjski sklad načrtuje, da bi lahko 185 stanovanj po ceni 1935 evrov za kvadratni meter z vključenim DDV in pripadajočih 354 parkirnih mest kupcem predal septembra, 157 stanovanj iz faze F5.1 po ceni 1840 evrov z vključenim DDV s pripadajočimi 259 parkirnimi mesti pa v novembru. Kupce bodo izbrali glede na socialni in demografski status. Prednost bodo imele mlade družine, družine z osnovnošolskimi otroki, družine, gibalno ovirane osebe in mlade osebe. Med družinami bodo imele dodatno prednost družine z več otroki in tiste, ki imajo otroka s posebnimi potrebami. Znotraj posameznih prednostnih kategorij bodo imeli dodatno prednost varčevalci v nacionalni stanovanjski varčevalni shemi. Javni razpis za prodajo stanovanj in za dodelitev ugodnih posojil - stanovanjski sklad namerava zainteresiranim za nakup stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu v Ljubljani ponuditi tudi ugodna dolgoročna posojila - bodo objavili skupaj, in sicer potem, ko bo javni poziv za ponudbo posojil odobril nadzorni svet sklada, so še sporočili.

SGP začel graditi, nato šel v stečaj

Kot so ta mesec za STA povedali na skladu, znaša vrednost gradbenih pogodb za fazo F4 16,5 milijona evrov brez DDV, vrednost gradbenih pogodb za fazo F5.1 pa 14,1 milijona evrov brez DDV. V gradnji je tudi faza F5.2, kjer je v treh objektih predvidenih skupno 85 stanovanj. Graditi jo je začelo podjetje SGP Tehnik, ki pa je šlo januarja letos v stečaj. Sodišče je nato februarja izdalo soglasje k dokončanju nujnih del in aprila potrdilo nadaljevanje del, odločitev pa je postala pravnomočna 1. maja. Vrednost del za objekte te faze je 7,75 milijona evrov brez DDV. V okviru soseske gradijo tudi fazo F3, v kateri bo objekt z 52 stanovanji, garaža z 68 parkirnimi mesti in dva poslovna prostora. Graditi so začeli maja letos, zaključek je predviden decembra 2015, vrednost gradbene pogodbe pa znaša 7,3 milijona evrov brez DDV. V načrtu je poleg tega faza F6, kjer je predvidenih pet objektov s skupno 30 stanovanji, 30 garažami in 30 parkirnimi mesti. To enoto so začeli graditi že leta 2010, a se je gradnja nato zaradi stečaja GPG prekinila. Letos so že objavili javno naročilo za gradnjo dveh objektov, v katerih bi bilo skupno 12 stanovanj, a nato zaradi uskladitve s pogoji za energetsko varčno gradnjo naročilo preklicali. V maju se je začela gradnja komunalne, energetske in prometne infrastrukture za fazo F6, ki naj bi bila končana junija.

Stanovanjski sklad načrtuje, da bi lahko 185 stanovanj po ceni 1935 evrov za kvadratni meter z vključenim DDV in pripadajočih 354 parkirnih mest kupcem predal septembra, 157 stanovanj iz faze F5.1 po ceni 1840 evrov z vključenim DDV s pripadajočimi 259 parkirnimi mesti pa v novembru.

Kupce bodo izbrali glede na socialni in demografski status. Prednost bodo imele mlade družine, družine z osnovnošolskimi otroki, družine, gibalno ovirane osebe in mlade osebe. Med družinami bodo imele dodatno prednost družine z več otroki in tiste, ki imajo otroka s posebnimi potrebami. Znotraj posameznih prednostnih kategorij bodo imeli dodatno prednost varčevalci v nacionalni stanovanjski varčevalni shemi.

Javni razpis za prodajo stanovanj in za dodelitev ugodnih posojil - stanovanjski sklad namerava zainteresiranim za nakup stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu v Ljubljani ponuditi tudi ugodna dolgoročna posojila - bodo objavili skupaj, in sicer potem, ko bo javni poziv za ponudbo posojil odobril nadzorni svet sklada, so še sporočili.

Kot so ta mesec za STA povedali na skladu, znaša vrednost gradbenih pogodb za fazo F4 16,5 milijona evrov brez DDV, vrednost gradbenih pogodb za fazo F5.1 pa 14,1 milijona evrov brez DDV.

V gradnji je tudi faza F5.2, kjer je v treh objektih predvidenih skupno 85 stanovanj. Graditi jo je začelo podjetje SGP Tehnik, ki pa je šlo januarja letos v stečaj. Sodišče je nato februarja izdalo soglasje k dokončanju nujnih del in aprila potrdilo nadaljevanje del, odločitev pa je postala pravnomočna 1. maja. Vrednost del za objekte te faze je 7,75 milijona evrov brez DDV.

V okviru soseske gradijo tudi fazo F3, v kateri bo objekt z 52 stanovanji, garaža z 68 parkirnimi mesti in dva poslovna prostora. Graditi so začeli maja letos, zaključek je predviden decembra 2015, vrednost gradbene pogodbe pa znaša 7,3 milijona evrov brez DDV.

V načrtu je poleg tega faza F6, kjer je predvidenih pet objektov s skupno 30 stanovanji, 30 garažami in 30 parkirnimi mesti. To enoto so začeli graditi že leta 2010, a se je gradnja nato zaradi stečaja GPG prekinila. Letos so že objavili javno naročilo za gradnjo dveh objektov, v katerih bi bilo skupno 12 stanovanj, a nato zaradi uskladitve s pogoji za energetsko varčno gradnjo naročilo preklicali. V maju se je začela gradnja komunalne, energetske in prometne infrastrukture za fazo F6, ki naj bi bila končana junija.