Slovenija

GTC Kope v poenostavljeno prisilno poravnavo

STA/ mv
30. 5. 2014, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je danes začelo postopek poenostavljene prisilne poravnave za družbo Gorsko turistični center (GTC) Kope. Predlog za začetek postopka je na sodišče podal direktor GTC Kope Srečko Jesenšek zaradi dolgoročne prezadolženosti in plačilne nesposobnosti podjetja. Zoper sklep sodišča je možna pritožba v 15 dneh.

Kot v predlogu za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave, ki je danes objavljen na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), navaja Jesenšek, vodstvo družbe na podlagi temeljite analize obstoječega finančnega položaja družbe ugotavlja, da je le s postopkom poenostavljene prisilne poravnave in s tem odložitvijo obveznosti družbe in aktivno vključitvijo poslovnih bank možno na daljši rok sanirati družbo. Ta ima že dlje časa blokirane račune, konec lanskega leta je imela za 12,4 milijona evrov obveznosti, konec marca letos pa je zamujala z izpolnjevanjem obveznosti za več kot 60 dni v znesku 3,4 milijona evrov. Po navedbah Jesenška so insolventnosti družbe botrovale slabe splošne gospodarske in razmere v dejavnosti. Svoje je prispevalo zadolževanje za potrebe naložb v žičniško infrastrukturo na zahodnem delu Pohorja, bistveno pa so k poslabšanju likvidnostni prispevale tudi slabe zadnje tri zimske sezone, še posebej zelena zima 2013/2014.

Prisilna poravnava bo vplivala na navadne terjatve

Poenostavljena prisilna poravnava bo, če bo potrjena, najbolj vplivala na navadne terjatve, ki jih je za dober milijon evrov in za katere družba v načrtu finančnega prestrukturiranja predlaga polovično poplačilo v petih letih. Na ločitvene upnike, večinoma banke, ki imajo skupno za 11,2 milijona evrov terjatev, pa potrjena prisilna poravnava ne vpliva. Največ terjatev ima Nova kreditna banka Maribor, in sicer 4,6 milijona, Nova Ljubljanska banka ima 3,7 milijona, Banka Koper pa 1,1 milijona evrov terjatev do GTC Kope. Družba v načrtu med drugim predvideva tudi, da ji bo v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, partnerji pri razvoju turizma na Kopah in Družbo za upravljanje terjatev bank, na katero je bila prenesena večina terjatev bank, uspelo najti 250.000 evrov pred začetkom nove zimske sezone za remont in pripravo žičniške infrastrukture. Kot je razvidno iz oklica sodišča o začetku postopka, ki je danes poleg drugih z zadevo povezanih dokumentov objavljen na spletnih straneh Ajpesa, mora predlagatelj prisilne poravnave v štirih mesecih od objave oklica o začetku postopka vložiti zahtevo za potrditev poenostavljene prisilne poravnave in priložiti notarski zapisnik o izidu glasovanja. Lastniki družbe GTC Kope so Športni center Pohorje ter družbe Unior, Rikom in Požarni sistemi.