Slovenija

Še vedno ni kandidata za mandatarja

STA/ mv
30. 5. 2014, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Poslanke in poslanci so na današnji seji ugotovili, da do izteka 14-dnevnega roka ni bil predlagan noben kandidat za mandatarja. S tem je začel teči 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja. V njem za njegovo izvolitev zadostuje navadna večina.

Mediaspeed

DZ se je danes seznanil s sklepom, da do izteka 14-dnevnega roka nihče izmed kvalificiranih predlagateljev, torej poslanske skupine ali najmanj desetih poslancev, ni vložil predloga za imenovanje novega mandatarja. S tem, ko so poslanci sprejeli omenjeni sklep, je začel teči še 48-urni rok, v katerem državni zbor lahko sklene, da se izvedejo volitve predsednika vlade, je na seji pojasnil predsednik DZ Janko Veber. Do nedelje do 12. ure torej lahko skupina desetih poslancev ali poslanska skupina še vloži predlog za imenovanje mandatarja v tretjem krogu volitev. Ker omenjenega 48-urnega roka ni mogoče podaljševati, bo nadaljevanje današnje seje v nedeljo ob 12. uri, rok, v katerem se morajo poslanci odločiti, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja, pa se izteče v nedeljo ob 16. uri in pet minut.

Prvi datum za predčasne volitve je 13. julij

Če bo predlog za volitve mandatarja v tretjem krogu vložen in bo DZ sklenil, da izvede tretji krog glasovanja, bo DZ o morebitnem predlogu za mandatarja lahko odločal najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh. V tem primeru bi poslanci o predlogu za izvolitev predsednika vlade odločali javno, za izvolitev pa bi zadostovala večina opredeljenih glasov poslancev. Če predloga za izvedbo tretjega kroga ne bo, se bo DZ s tem seznanil v nedeljo ob izteku 48-urnega roka, torej ob 16. uri in pet minut. Nato bo DZ o tem obvestil predsednika republike, ki bo razpustil parlament in razpisal predčasne volitve. Prvi možni datum za predčasne volitve je sicer 13. julij.

Vogrin se je zmotil

Po odstopu premierke Alenke Bratušek je namreč 8. maja prenehal mandat celotni vladi, predsednik republike Borut Pahor pa je državni zbor 14. maja obvestil, da ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja, s čimer je skrajšal 30-dnevni rok, ki ga je imel na voljo. DZ se je nato naslednji dan seznanil z njegovo odločitvijo, s čimer je začel teči 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Ta rok se je iztekel v četrtek, a do njegovega izteka ni bil vložen noben predlog. Nepovezani poslanec Ivan Vogrin je v minulih dneh sicer zatrjeval, da ima podpise desetih poslancev za vložitev kandidature, za mandatarja je predlagal ekonomista Dušana Radonjiča. A se je tik pred zdajci izkazalo, da podpisov za kandidaturo ni uspel zbrati.