Slovenija

Murinih 1200 brezposelnih

Črt Kaker
30. 5. 2014, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Včeraj je 1200 zaposlenih propadle Aha Mure dobilo odpovedi o zaposlitvi, vendar morajo kljub temu nadaljevati delo. Mura, nekdanji paradni konj Pomurja, je po petih letih znova pristala v stečaju. 1200 novih brezposelnih bo stopnjo brezposelnosti v Pomurju dvignilo na okoli 21 odstotkov.

Mediaspeed

Stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović je včeraj vsem zaposlenim Aha Mure izročil odpovedi pogodb o zaposlitvi, v petnajstdnevnem odpovednem roku pa se bo odločil, ali bo sklenil nove pogodbe za dokončanje najnujnejših poslov.

»Država je že pred leti maksimalno podprla skupino Aha.« Metod Dragonja

Spomnino. Po stečaju Mure in njenih hčerinskih družb leta 2009 se je na cesti znašlo 2700 ljudi, kar je pomenilo največji stečaj kakšne gospodarske družbe v zgodovini Slovenije. Vlada je takrat sprejela nujne ukrepe in zagotovila finančna sredstva za nadaljnje poslovanje zdravega jedra, podjetja Mura in partnerji. To je družba Aha z Mojco Lukančič in njenim angleškim partnerjem Nigelom Buxtonom na čelu poleti 2011 kupila za dobrih 10 milijonov evrov. Pri tem je s 5,8 milijona evrov nepovratne pomoči sodelovala tudi država, v zameno pa bi moral novi lastnik vsaj pet let ohraniti 1561 delovnih mest, prijavljeni investicijski projekt pa izvesti že do konca lanskega leta. Kljub pridnim delavcem, nekateri so delu v podjetju posvetili vse svoje življenje, so se v družbi Aha Mura dolgovi začeli kopičiti. Celotni dolg skupine Aha, katere del je bila Mura, se je povzpel na vrtoglavih 60 milijonov evrov.

»Nedvomno je, da je začetek stečaja Aha Mure spremenil celoten projekt.« Mojca Lukančič

Daleč najbolj zadolženo podjetje iz skupine Aha je bila ravno Mura, ki si je v treh letih nakopala za 12 milijonov evrov dolga, od tega je bila 6,3 milijona dolžna davčni upravi. Zadnje leto je tako Mura dihala na škrge, Lukančičeva je tako zaposlene kot javnost mirila z izgovori, da išče finančnega investitorja, s katerim bi rešila finančne zagate v družbi. Našla naj bi celo nemško vlagateljico, a za Muro je bilo prepozno. Sodnik murskosoboškega sodišča je pretekli četrtek za Aha Muro uvedel stečaj in zapečatil usodo podjetja.

Najkrajšo so tako znova potegnili delavci, ki so do zadnjega upali, da bo podjetju nekako uspelo preživeti, a so na koncu o stečaju izvedeli kar iz medijev. »Naj Lukančičeva stopi pred zaposlene,« je pred tednom s solzami v očeh spregovorila predsednica sindikata Jolanka Horvat. Od nekdanjega konfekcijskega velikana, ki je na višku svojega uspeha sredi osemdesetih let zaposloval več kot 6500 ljudi, tako znova ostajajo samo prazne proizvodne hale in razočarane družine, ki jim je Mura pomenila preživetje.

1. Zgodovina nastanka Mure

Tovarna konfekcije v Murski Soboti je ime po reki Muri dobila pred skoraj 70 leti. Začetki pa segajo še dlje, v čas, ko je v soboški trgovini Janeza Cvetiča njegova žena Irma šivala perilo za nadaljnjo prodajo. Z elektrifikacijo in nakupom strojev je kmalu postala največja tovarna v takratni Dravski banovini.

2. Prvi Murin stečaj leta 2009

1. oktobra 2009 je vodstvo Mure vložilo predlog za začetek stečajnega postopka družbe Mura in njenih hčerinskih družb: Mura - Moška oblačila, Mura - Ženska oblačila in Muralist s skupaj skoraj 2700 zaposlenimi. To je bil največji stečaj v Sloveniji po izbruhu svetovne gospodarske krize.

3. Muro prevzame družba Aha

Družbo Mura in partnerji, največjo še delujočo in poslovno uspešno Murino družbo z več kot 1560 zaposlenimi, je od matične družbe Mura v stečaju za 9,65 milijona evrov kupilo podjetje Aha Moda iz ljubljanske Aha Skupine lastnikov Mojce Lukančič in njenega partnerja Nigela Buxtona. 

4. 2014 – Mura znova v stečaj

Ker Aha Mura do izteka Dursu ni poravnala dolga, je okrožno sodišče v Murski Soboti 23. maja sprejelo sklep o začetku postopka stečaja družbe. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Steva Radovanovića, upniki pa lahko terjatve prijavijo do vključno 25. avgusta, so še poudarili na sodišču.