Svet

Merklova podprla Junckerja

STA/J.P.
30. 5. 2014, 15.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Po ostrih kritikah o omahovanju je nemška kanclerka Angela Merkel danes odločno podprla luksemburškega krščanskega demokrata Jean-Clauda Junckerja za novega predsednika Evropske komisije. Juncker je bil na volitvah vodilni kandidat Evropske ljudske stranke, ki ostaja najmočnejša skupina v Evropskem parlamentu.

Reuters

"Trenutno imam pogovore prav v duhu, da Jean-Claude Juncker postane predsednik Evropske komisije," je danes dejala nemška kanclerka ob robu dneva katoličanov v bavarskem Regensburgu.

Juncker je bil na volitvah vodilni kandidat Evropske ljudske stranke, ki ostaja najmočnejša skupina v Evropskem parlamentu.

Vse do danes se je Merklova izogibala temu, da bi se izrecno izrekla prav za Junckerja, poroča nemška tiskovna agencija dpa, kar pa je pri njenih koalicijskih partnerjih, nemških socialdemokratih, pa tudi znotraj njene lastne stranke, naletelo na ostre kritike. Nemški mediji so šli še dlje in njeno ravnanje označili kot "neumno".

V Evropskem parlamentu so že v torek podprli Junckerja. Premieri iz Veliki Britanije, Madžarske, Švedske in Nizozemske so na drugi strani izrazili pomisleke pred hitro podporo Junckerju. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je nato dobil nalogo posrednika med Evropskim parlamentom in prestolnicami 28 držav članic pri pogajanjih za novega predsednika Evropske komisije, še navaja dpa.