Slovenija

Zagreb je prepričan v moč svojih argumentov na arbitražnem sodišču

STA/J.P.
30. 5. 2014, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Hrvaška je pripravljena na začetek ustne obravnave pred arbitražnim sodiščem v Haagu, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je povedala tiskovna predstavnica hrvaškega zunanjega ministrstva Danijela Barišić. Kot je dodala za hrvaško tiskovno agencijo Hina, je Zagreb prepričan v moč svojih argumentov.

Arhiv Svet24

Barišićeva je v četrtek za STA potrdila, da bo hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić prišla na ponedeljkov začetek ustne obravnave, ko bo Hrvaška začela predstavljati svoje argumente.

Hrvaška bo predstavitev argumentov nadaljevala v torek, medtem ko bo Slovenija svoje videnje poteka meddržavne meje razložila v četrtek in petek, ko bodo sklenili prvi krog obravnav. Prihodnji petek bo v Haag odpotoval tudi zunanji minister Karl Erjavec.

Državi bosta dokazovali svoje argumente o poteku meje na kopnem in na morju tudi teden zatem. Intenzivno dokazovanje argumentov se bo končalo 13. junija. Ustna obravnava ne bo odprta za javnost, a bodo po koncu postopka objavili povzetek stališč obeh držav.

Hrvaška pričakuje, da bo razmejitev na morju potekala v Piranskem zalivu, medtem ko je za Slovenijo odločilen stik z odprtim morjem.

Odločitev petčlanskega arbitražnega sodišča, ki bo obvezujoča za obe strani, je moč pričakovati do konca letošnjega ali v začetku prihodnjega leta.

Hrvaška in Slovenija z večletnimi dvostranskimi pogajanji nista uspeli urediti vprašanja meje na morju in manjšem delu kopnega. Da bosta državi poiskali posrednika, sta se obvezali s podpisom arbitražnega sporazuma leta 2009.