Svet

Španska policija v Melilli razbila teroristično celico

STA/M.J.
30. 5. 2014, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Španska policija je v svoji eksklavi Melilla severno od Maroka razbila teroristično celico, ki naj bi rekrutirala islamistične borce za boj v Maliju in Libiji. V operaciji, ki so jo začeli davi, so preiskali osem hiš in aretirali šest ljudi, je danes sporočilo špansko notranje ministrstvo.

Španska policija je tokrat drugič v zadnjih mesecih izvedla tovrstno operacijo. Marca je skupaj z maroško policijo razbila teroristično celico, ki je pošiljala borce v Sirijo, Mali in Libijo. Takrat so aretirali sedem ljudi.

Med danes aretiranimi je po navedbah ministrstva tudi vodilni španski džihadistični borec, ki se je bojeval v Maliju, pred tem pa se uril v oporiščih Gibanja za enotnost džihada v zahodni Afriki (Mujao), eni izmed z Al Kaido povezanih oboroženih skupin. Ta skupina je novembra 2012 prevzela odgovornost za ugrabitev Francoza Gilberta Rodriguesa Leala, konec aprila pa obelodanila njegovo smrt.

Sicer pa je Španija v minulih letih v eksklavah Ceuta in Melilla aretirala več deset domnevnih islamskih skrajnežev. Obe mesti na obali južnega Sredozemlja obkroža maroško ozemlje in sta vstopni točki za množice, ki si želijo dela ali azila v Evropi. Ta teden je kakih 400 migrantov podrlo obmejno ograjo in vdrlo v Melillo. To je bil eden največjih migrantskih vdorov čez mejo v zadnjem desetletju.