Črna kronika

Čudno, da zdravnik iz Zasavja ni koga ubil

M.J.
30. 5. 2014, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Policijska postaja Trbovlje je na podlagi informacij občanov, ki so se nanašale na zlorabo psihoaktivnih zdravil in se lahko nabavijo s pomočjo t.i. belih receptov, konec leta 2013 pričela zbirati obvestila. V sklopu tega je bilo ugotovljeno, da omenjena zdravila prihajajo na trg predvsem na podlagi belih receptov, ki jih pacienti dobijo v eni od zdravstvenih ustanov na območju Zasavja in to vsi pri enem in istem zdravniku.

Ker so bile v navedenem primeru izkazane okoliščine suma izvrševanja kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, so policisti PP Trbovlje preverjati sume teh kaznivih dejanj. V mesecu januarju 2014 je bilo tako pri enem od osumljencev v Trbovljah zaseženo 320 psihoaktivnih zdravil.

V tem istem postopku pa so bili pridobljeni dokazi, ki so ta sum potrdili. Dan za tem so policisti pri obravnavi kršitve javnega reda in miru, pri kršitelju in enem od osumljencev zasegli PVC vrečko s 190 kosi psihoaktivnih tablet ter manjšo količino prepovedane droge konoplje.

 Tako je bilo ugotovljeno, da naj bi vse recepte pisal isti zdravnik. Na podlagi zbranih obvestil in količine zasegov psihoaktivnih zdravil, je bilo podano zaprosilo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje in ZZZS da opravijo analizo izdaje belih receptov na državnem nivoju. Ugotovitve so bile naslednje:

-       bistveno odstopanje od slovenskega povprečja pri izdajanju t.i. belih receptov za psihoaktivna zdravila, ki jih je izdajal konkretni zdravnik

-       število izdanih receptov je krepko presegalo povprečje države, in sicer je bilo povprečje leta 2013, 4 beli recepti na zdravnika, konkretni zdravnik pa jih je izdal 993

-       osumljeni zdravnik je enemu od pacientov v letih 2012, 2013 in v l. 2014 predpisal skupno 34.150 tablet, kar pomeni, da bi moral pacient vsak dan zaužiti 40 psihoaktivnih tablet, če bi želel vse zaužiti sam. Povprečje predpisanih tablet ostalim pacientom - osumljencem pa je bilo 20 – 25 tablet dnevno.

 Na podlagi analize inštituta, ki se nanaša na število predpisanih belih receptov na zdravnika in podatek, da se kritpirne številke pacientov, niso ujemale s številkami na receptu, kaže na nadaljnjo preprodajo predpisanih zdravil s strani pacientov. Tekom zbiranja obvestil je bilo ugotovljeno, da je vsak pacient moral za izdajo belega recepta zdravniku plačati med 5 in 50 evri.

 V nadaljevanju je Policija pridobila še mnenje Psihiatrične klinike Ljubljana. V obeh povzetkih mnenja je bilo ugotovljeno, da je osumljeni zdravnik izrazito nestrokovno predpisoval zdravila posameznikom ter s tem kršil strokovne smernice glede višine dnevnih odmerkov, kombinacije predpisanih zdravil, trajanje (čas) jemanja ter izdajo na bele recepte. Tako je osumljeni zdravnik v nekaterih primerih maximalno dnevno določeno dozo varnega jemanja zdravil prekoračil celo za 100 krat.

 Tekom celotnega postopka, je Policija pridržala 5 oseb, od tega so bile 4 osebe privedene k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zoper vse 4 privedene osumljence odredil pripor.

Policisti so v tej fazi preiskave zoper osumljene podali 14 kazenskih ovadb zaradi suma storitve kaznivega dejanja Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po členu 186/I KZ-1b. Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od enega do desetih let.

Zoper osumljenega zdravnika pa je bila podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja Omogočanje uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu po členu 187/II KZ-1b. Za navedeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od enega do dvanajstih let.

Policija bo s preiskavo nadaljevala, saj na podlagi ugotovljenih okoliščin in zbranih obvestil obstaja sum, da je s svojim ravnanjem zdravnik storil še druga kazniva dejanja, ki so opredeljena v Kazenskem zakoniku, in sicer v poglavju zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva – t.i. korupcijska kazniva dejanja.