Slovenija

Slovenska škofija išče izganjalca hudiča!

Petra Rupnik
29. 5. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sporočila slovenskih škofij objavlja mesečno glasilo škofijskih ordinariatov v Celju, Kopru, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti in Novem mestu. V zadnji, majski številki je objavljen tudi zapisnik 17. seje dekanov novomeške škofije, na kateri je škof ordinarij msgr. Andrej Glavan zbranim dekanom poročal, da za službo uradnega eksorcista že dalj časa iščejo primernega duhovnika.

Pa za začetek poglejmo, kaj sploh je eksorcizem. Splošni religijski leksikon, ki ga je uredil zdaj že pokojni zagrebški teolog in biblicist prof. dr. Adalbert Rebić, na strani 294 pojasnjuje pomen te besede grškega izvora, pri kateri gre za zaklinjanje hudih duhov z zarotitvenimi obrazci in uporabo posvečenih predmetov ali imen, da bi jih izgnali iz obsedenih oseb.

Nekdanji mariborski metropolit, teolog in dogmatik monsinjor Marjan Turnšek o zvijačah in prebrisanosti Satana pravi, da hudi duh hodi okoli človeka kakor vojskovodja, ki oblega trdnjavo in išče, kje je obramba najšibkejša. 

Krščanstvo je dalo eksorcizmu obliko liturgičnega obreda. V katolištvu se je ta oblika obdržala pri podelitvi zakramenta svetega krsta in pri blagoslavljanju vode in z vodo. Kadar gre za dokazano obsedenost z zlim duhom, eksorcizem zaupajo teologom in preizkušenim duhovnikom. Izganjanje hudega duha izrecno odobri pristojni ordinarij, torej škof. V krščanstvu eksorcist s pomočjo molitve k Sv. Duhu, blagoslovljene vode, zaklinjanja, s krščanskimi simboli in relikvijami poskuša izgnati hudiča iz obsedene osebe. 

Več o slovenskih eksorcistih, kako lahko nekdo to postane in kakšne so sploh zahteve, si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!