Slovenija

Leto zapora na 20 let »podlage«

T. J. G./Dolenjski list
28. 5. 2014, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Franc Frece je trenutno na prestajanju 20-letne zaporne kazni, a očitno bo bivanje na Dobu še podaljšal, ker je pred tremi leti napadel paznike. Pred dnevi je bil zaradi napada na pravosodne policiste in poškodovanja tuje stvari obsojen še na 13 mesecev zapora.

T.J.G./Dolenjski list

Petdesetletni Frece se je za zapahi znašel, ker je julija leta 2006 med prepirom zabodel 69-letnega očeta, ki je izkrvavel zaradi hudih poškodb na mestu dogodka, potem pa se je s kladivom in nožem spravil še nad svojo partnerico in mladoletno hčerko, ki sta tako kot mladoletni sin in druga hči uspeli zbežati. Zaradi umora, poskusa umora in lahke telesne poškodbe je bil obsojen na takrat najvišjo mogočo kazen – 20 let zapora, je pa psihiater ugotovil, da je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Na takšno stanje se je očitno želel sklicevati tudi ob napadu na paznike. »Takrat se sploh nisem zavedal, kaj sem počel. Že psihiatri so mi povedali, da ob epileptičnih napadih ne vem, kaj počnem, niti bolečine ne čutim,« je dejal Frece.

Štirinajstega marca 2011 je že navsezgodaj zjutraj razbijal v zaporniški sobi in uničil okenski okvir, potem pa žugal z delom okvirja, na katerem je bilo še razbito steklo, in paznikom kričal, da bo vse pobil, če bodo vstopili v sobo. Pazniki so kljub grožnjam vstopili v sobo, Frece se je umaknil v kopalnico, potem pa so ga pomirili s solzivcem. Eden od pravosodnih policistov je uspel blokirati udarec s ščitom, potem pa so ga nekako obvladali in vklenili. Med razbijanjem v celici je poškodoval tudi samega sebe, očitno pa so ga med posredovanjem in vklepanjem poškodovali tudi pravosodni policisti: poleg modric in odrgnin je namreč utrpel tudi zlom desetega rebra, kar je verjetno posledica uporabe gumijevke. Ker je Frece predkaznovan, tožilki Mirjani Jerman ni ostalo drugega, kot da je predlagala zaporno kazen, temu pa je sledil tudi tričlanski senat, ki je Freceta obsodil na 13 mesecev zapora.