Slovenija

Janković ni zamerljiv ...

STA
6. 5. 2014, 22.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Prvak PS Zoran Janković je po neformalnem srečanju z vodji regionalnih in lokalnih odborov PS dejal, da ne zamerijo nikomur od tistih, ki so se odločili za drugačno pot. PS gre naprej, je bil jasen in napovedal, da se bosta v poslansko skupino PS s trenutno 11 poslanci vrnila dva, ki sta si po izstopu premislila. Na volitvah pa PS cilja na zmago.

STA

Kot je po okoli dvournem posvetu dejal Janković, so se danes srečali tisti, ki verjamejo v PS, in si postavili cilje za bližnjo prihodnost. Razpravljali so zlasti o tem, kako bodo "šli nazaj med ljudi". Po njegovih besedah se je tudi znova potrdilo, da verjamejo v strankin program Slovenija 2020.

Ponovil je, da niso zrušili vlade in da so zahtevali le uresničevanje programa stranke. Če so se drugi odločili za predčasne volitve, pa naj bodo te čim prej, že junija, je dodal.

Janković se je obregnil tudi ob ponedeljkove izjave nekdanjega vodje poslancev PS Janija Möderndorferja, ki se je pridružil novi poslanski skupini nepovezanih poslancev, ustanavljajo pa tudi novo stranko pod vodstvom donedavne vodje PS in premierke v odstopu Alenke Bratušek.

"Kolega Jani je včeraj rekel, da je njihov cilj premagati PS na volitvah. Čuden cilj so si postavili," je povedal Janković. Vprašal se je, ali bo nova stranka delala nov program ali šla na volitve s programom Slovenija 2020. V vsakem primeru meni, da morajo pojasniti, zakaj se program PS ni izvajal. Pristavil je, da je v težki dilemi, kako komunicirati s štirimi kolegi, ki so zapustili PS: "Ne gre za strankarsko pripadnost ali politično opredelitev, gre čisto za osebne odnose, z nekaterimi sem prijateljeval in se družil 30 let in enostavno vsega ne razumem."

PS gre naprej

A PS gre naprej, je poudaril Janković in napovedal, da se bosta med poslance PS vrnila dva izmed tistih, ki so poslansko skupini zapustili. Od teh jih je 13 v novi poslanski skupini nepovezanih poslancev, trije pa so nepovezani poslanci: Matjaž Zanoškar, Dragan Bosnić in Brane Golubovič. A Janković ni želel povedati, za katera dva poslanca gre. "Bosta povedala sama," je povedal in dodal, da so vrata PS odprta vsem "kolegom, ki so šli".

Na predčasnih volitvah pa ima PS cilj pridobiti zaupanje državljanov in "jasno, zmagati", je dejal Janković in izrazil prepričanje, da se bo stranka okrepila. Na vprašanje, kako bo ravnal v primeru volitev junija, je odgovoril, da se bodo o tem pogovorili znotraj stranke.

Zanikal je tudi vse očitke zoper njega v povezavi z odločitvijo, da znova kandidira za predsednika PS. Nekateri mu, kot pravi, očitajo njegov ego, spet drugi, da rešuje družinsko ekonomijo in preiskave.

"O egu pri svojih letih zelo težko govorim, saj sem praktično dosegel vse svoje ambicije. Odkar sem na funkciji župana in predsednika PS, pa so podjetja mojih sinov kvečjemu na poti navzdol, prav tako ne boste našli niti enega posla z Mestno občino Ljubljana. In rad bi vedel, kako je možno, da z vodenjem PS rešujem zadeve glede preiskav zoper mene? A to gospod notranji minister sam ureja, pa po sebi sodi? Kot vem, tudi tisti, ki je bil mnogo močnejši predsednik stranke, ni mogel vplivati na delovanje sodstva," je še povedal Janković.

Neformalnega posveta PS v Ljubljani se je sicer udeležilo okoli 100 predstavnikov regionalnih in lokalnih odborov ter vrh stranke, pa tudi nosilec kandidatne liste za evropske volitve Jože Mencinger. Udeležencem so namreč predstavili tudi kandidatno listo, Mencinger pa je medijem zagotovil, da ostaja na listi. Z dogajanjem v slovenski politiki se ne želi ukvarjati, poudaril pa je, da je v dobrih odnosih tako z Bratuškovo kot z Jankovićem.