Zanimivosti

Bi si radi »zbili« nekaj kazenskih točk?

Sašo Avramovič
6. 5. 2014, 21.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Marsikdaj se zgodi, da so vozniki nepazljivi in da si z neprevidno ali prehitro vožnjo naberejo nekaj kazenskih točk. Teh je lahko kar hitro preveč, z 18 kazenskimi točkami pa si prislužite prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Točke se da tudi »zbiti« oziroma izbrisati s programom za izbris kazenskih točk.

Profimedia

Na voljo je program za izbris kazenskih točk, ki je namenjen vsem, ki ste že dosegli 4 in še niste presegli 17 kazenskih točk.

Profimedia
Za program se lahko med drugimi odločite na AMZS-ju. Udeležba je možna tudi brez napotila, a le za tiste voznike, ki si nobene od kazenskih točk niso pridobili z vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi. Po opravljenem programu se vozniku iz evidence izbrišejo 4 kazenske točke, v treh letih pa se lahko posameznik programa udeleži le enkrat. Potrdilo o opravljenem programu dodatnega usposabljanja za varno vožnjo velja tri mesece.

Če je bila katera izmed kazenskih točk pridobljena z vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi, je udeležba v programu možna le po napotilu ministrstva za pravosodje, sodišča ali zdravnika medicine dela, prometa in športa na podlagi ugotovitev kontrolnega zdravstvenega pregleda.

Za voznike, ki si nobene kazenske točke niste pridobili z vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi, je udeležba v programu možna tudi brez napotila.

Vsebino programa določi ministrstvo za promet. Sestavljen je tako iz teoretičnega kot tudi iz praktičnega dela. Teoretični del obsega 12 pedagoških ur, poteka pa v obliki predavanj in razprave z udeleženci programa usposabljanja. Praktični del se izvede v obliki treninga varne vožnje, ki traja šest pedagoških ur.

V teoretičnem delu program zajema teme, kot so razprava o izkušnjah udeležencev in razlogih za neprimerno vožnjo, tehnične osnove in delovanje fizikalnih zakonitosti pri vožnji, tehnika zaviranja v sili in druge. V praktičnem delu programa pa vas čakajo teme, kot so upravljanje in vodenje vozila, zaviranje v nevarnosti, varnostna razdalja, umikanje nenadni oviri ter zaviranje in umikanje nenadni oviri.

Cena programa za izbris kazenskih točk na AMZS-ju je 250 evrov. Prijavite se lahko (prijava na termin je potrebna vsaj teden dni pred začetkom izvajanja programa) na njihovi spletni strani ali po telefonu. Izvajalcev omenjenega programa v Sloveniji je sicer več.

In še nekaj informacij o kazenskih točkah. Gre za točke, ki se vozniku dodelijo ob določenem prometnem prekršku. Kazenske točke se vozniku samodejno izbrišejo iz evidence, ko pretečeta dve leti od pravnomočnosti odločbe, s katero so bile izrečene.

Evidenco kazenskih točk za prometne prekrške vodi ministrstvo za pravosodje, ki vas tudi obvesti, ko dosežete osem kazenskih točk.

Možen pa je tudi vpogled v evidenco kazenskih točk. Evidenco kazenskih točk za prometne prekrške vodi ministrstvo za pravosodje, ki vas tudi obvesti, ko dosežete osem kazenskih točk. Tisti, ki bi radi izvedeli, koliko kazenskih točk imate v evidenci, lahko to storite z oddajo vloge za potrdilo o evidenci kazenskih točk. Omenjeno vlogo naslovite na ministrstvo za pravosodje, odgovor pa boste prejeli v enem tednu.

Na koncu pa še to – če voznik doseže 18 kazenskih točk, se mu izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, vse do takrat zbrane točke pa se izbriše iz evidence.