Slovenija

Razkrivamo resnico o novem dokumentarcu o Janši

Simon Rosc/Žiga Kariž
6. 5. 2014, 19.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Finančni polom filma Maska demokracije očitno ni zmanjšal ustvarjalnega zagona tistih, ki navdih za svoje delo črpajo iz življenja Janeza Janše. Medtem ko se Maska demokracije poslavlja iz kinematografov, se nam pripravlja nov val dokumentarnih filmov. Prvega naj bi si tako lahko ogledali že 20. maja, še en pa naj bi bil tik pred začetkom snemanja.

Svet24

Da nekateri politiki niso zadovoljni s podobo, ki jo imajo v javnosti, ni skrivnost. Nekateri so prepričani, da je pogled večine Slovencev zamegljen in zaradi delovanja temačnih sil kontinuitete nezmožen prepoznati pravo resnico. Na poti do razsvetljenja naroda se morajo pogosto boriti s cenzuro. A to ni najhuje. Največja težava nastopi takrat, ko se narod ne želi razsvetliti.

Očitno smo temu priče tudi pri filmu Maska demokracije, ki je v javnost prišel vzporedno z obsodbo Janeza Janše v aferi Patria. Kot je znano, bi morali film predvajati na Planet TV, a so ga tam zaradi nevarnosti, da bi se zaradi vsebine znašli na sodišču, umaknili s sporeda. Kako je propadla tranzicija v naši državi, imamo Slovenci zdaj možnost spoznavati v kinodvoranah, kjer si za 3,5 evra že od 17. aprila lahko ogledamo skrajšano 50-minutno verzijo.

Film predvajajo v Ljubljani, Mariboru in Kranju, skupaj pa si ga je do včeraj ogledalo 1547 ljudi, kar pomeni, da je bilo v dvoranah ob predvajanju v povprečju nekaj več kot deset ljudi. Vse skupaj je film v blagajno Koloseja prinesel 5400 evrov skupaj z DDV-jem. Če bi bil film narejen za to, da bi prinašal dobiček, bi bila lastnica materialnih avtorskih pravic, založba Nova obzorja Dušana Lajovica, hudo razočarana. A glede na to, da so še pred koncem predvajanj v kinematografih na youtubu omogočili ogled celotne uro in pol trajajoče verzije filma, ki ga je režiral Igor Prodnik, lahko sklepamo, da avtorjem ni kaj dosti do denarja. Koliko denarja je bilo vloženega v izdelavo in promocijo filma, nam od producenta Tomija Cegnarja ni uspelo izvedeti, zagotovo pa je znesek višji kot celoten iztržek 18-dnevnega predvajanja v Koloseju. Po naših informacijah naj bi od objave na spletu že tako slab obisk skoraj zamrl. Med tem je od objave na spletu Maska demokracije imela 22.000 ogledov slovenske verzije in več kot 1700 ogledov angleške verzije.

Kljub fiaskom s prvim dokumentarcem naj bi že nastajali novi.

Kljub finančnemu polomu pa si lahko že ta mesec obetamo nov izdelek filmskih ustvarjalcev, ki navdih črpajo iz življenja Janeza Janše. Na podlagi elektronskega sporočila, ki je prišlo v javnost, naj bi namreč nastajal nov dokumentarni film o Janezu Janši izpod taktirke Jožeta Možine. V omenjeni elektronski pošti Tone Krkovič poziva Možino, da potrdi sestanek z Janezom Janšo. Razlog za srečanje je, tako Mitja Kunstelj na svoji spletni strani, snemanje novega dokumentarnega filma. O pristnosti sporočila smo povprašali Možino, ki je v telefonskem pogovoru za naš časopis dejal: »Takšna e-pošta ne obstaja in ni resnična. Krkovič me sicer res pokliče vsake toliko, a me zdaj že dolgo ni.« Dodal je še: »Trenutno ne poteka nikakršno snemanje dokumentarca v povezavi z Janšo ali priprave nanj. O nobenem od teh fantov ne bomo posneli ničesar.« A nekaj je jasno, elektronski naslovi, navedeni na sporočilu, so pristni in, kot smo preverili, kljub njihovi neobičajnosti res pripadajo pošiljatelju in naslovniku. Če je dokumentarni film Maska demokracije doživel upor predvajanja na televiziji, pa smo neuradno izvedeli, da se povsem drugačna zgodba obeta nekemu drugemu dokumentarcu. Po naših informacijah bo Televizija Slovenija 20. maja na svojem prvem programu predvajala dokumentarni film o Depali vasi, v katerem naj bi razsvetili takratno dogajanje. Zanimivo pri vsem skupaj je to, da nam ni uspelo izvedeti, ali je morebiti tudi ta dokumentarec režiral Jože Možina, prav tako o njem naši viri na nacionalki ne vedo ničesar.