Svet

V sredo razpustitev kosovskega parlamenta?

STA/N.J.
6. 5. 2014, 16.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kosovski premier Hashim Thaci je danes predlagal razpustitev parlamenta in sklic predčasnih parlamentarnih volitev 8. junija, potem ko so poslanci srbske manjšine s svojo odsotnostjo v parlamentu preprečili glasovanje o ustanovitvi kosovske vojske. Predlog je Thaci podal na novinarski konferenci z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem.

Reuters

Kosovski parlament bi moral v ponedeljek glasovati o preoblikovanju kosovskih varnostnih sil v vojsko Kosova, v skladu z ustavo pa bi morali biti na seji navzoči najmanj dve tretjini poslancev in še najmanj dve tretjini poslancev manjšin. To se ni zgodilo, saj se seje niso udeležili poslanci srbske manjšine. Sejo so zato preložili na danes, a so jo srbski poslanci bojkotirali še naprej, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po mnenju Thacija v parlamentu, ki je ustvaril okoliščine, v katerih ne more glasovati o vojski svoje države, niso smiselni niti kakršni koli drugi postopki. Parlament naj bi razpustili v sredo, so se nato odločili na sestanku, na katerem so poleg Thacija in predsednice Atifete Jahjaga sodelovali še predsedniki parlamentarnih strank.

Kosovski premier je sicer predlagal, da Kosovo, ki šteje 1,8 milijona prebivalcev, vzpostavi vojsko v sestavu 5000 aktivnih vojakov in 3000 rezervistov. Jedro vojske naj bi tvorilo 2500 pripadnikov sedanjih kosovskih varnostnih sil, ki so pristojne za delovanje v kriznih razmerah, kot civilna zaščita in za odstranjevanje eksplozivnih sredstev. Vsakršna nova kosovska vojska bo morala sicer sodelovali z okoli 5000 pripadniki Natovih sil Kfor.

Zahodne sile, ki podpirajo Kosovo, naj bi bile nenaklonjene takojšnjemu oblikovanju vojske zaradi odnosov med Prištino in Beogradom. To seveda jezi tudi Srbijo, ker da ni v skladu z bruseljskim dogovorom o normalizaciji odnosov.

Evropski komisar glede na poročanje tujih tiskovnih agencij pred mediji o tej temi danes v Prištini ni izrecno govoril. Je pa dejal, da je za evropsko prihodnost Kosova ključnega pomena, da prihodnje volitve potekajo v skladu z mednarodnimi standardi, od prihodnje vlade pa pričakuje spoštovanje mednarodnih obvez in zavezo dialogu z Beogradom.

Glavno sporočilo Füleja pa je bilo, da je Kosovo v petek formalno zaključilo pogajanja o sporazumu o stabilizaciji in pridruževanju z Evropsko unijo. Ob tem je Füle, ki se je v ponedeljek mudil v Beogradu, poudaril, da mora Priština še naprej delati na reformah in dobrososedskih odnosih.

Füle je izrazil upanje, da bo Kosovo spomladi prihodnje leto podpisalo pridružitveni sporazum. Pri tem je pohvalil kosovske oblasti, ker so podaljšale mandat Eulexu in podprle oblikovanje posebnega sodišča za zločine pripadnikov Osvobodilne vojske Kosova. Sicer pa Prištino po besedah komisarja čaka veliko dela pri uresničevanju reform, še posebej na področju vladavine prava in zaščite manjšin, kot tudi pri gradnji mostov s sosedami.

Füle se je poleg s Thacijem sešel še s predsednico Jahjago, vodji opozicijskih strank in predstavniki srbske manjšine.