Slovenija

Bratuškova je odločena, da ne bo vrgla puške v koruzo

Simon Rosc
6. 5. 2014, 20.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Alenka Bratušek je zaprla usta vsem, ki do konca niso verjeli, da bo zares odstopila in končala mandat te vlade. Zdi se, da je počakala na pravi trenutek, ko so se karte na levici že nekoliko premešale. A ne bo sedela križem rok, pripravlja namreč nadaljevanje svoje politične zgodbe. Na vrsti je ustanovitev nove stranke.

Iz kabineta predsednika državnega zbora Janka Vebra so včeraj sporočili, da so prejeli uradno odstopno izjavo premierke Alenke Bratušek. V vednost jo je prejel tudi predsednik republike, kar so za medije potrdili v njegovem kabinetu. Ob tem dejanju, s katerim je dokončno zapečatila usodo svojih ministrov, je Bratuškova na facebooku in twitterju zapisala: »Če res vsi mislijo, kar govorijo, gremo na volitve pred poletjem. Državljanke in državljani boste povedali, kdo naj vodi vlado, in to je edino prav.«

Arsen Perić in Vito Tofaj/KMA
Državni zbor se bo z odstopom premierke najverjetneje uradno seznanil v četrtek. Pred tem pa nameravajo v DZ izpeljati še postopke glede organizacije dela DZ po spremembah v poslanskih skupinah, je včeraj pojasnil predsednik DZ Janko Veber. Pri predsedniku republike Borutu Pahorju pa bo v sredo posvet z ustavnimi pravniki o rokih za predčasne volitve. Po mnenju Bratuškove bi te lahko bile že konec junija, a le če bodo vse stranke držale svojo besedo in kot svoj cilj postavile čim hitrejše predčasne volitve.
Alenka Bratušek se očitno dobro zaveda, da se železo kuje, dokler je vroče. 13 najvidnejših poslancev Pozitivne Slovenije, ki so po kongresu, na katerem je zmagal Zoran Janković, izstopili iz stranke, je včeraj ustanovilo novo skupino nepovezanih poslancev, kar je včeraj potrdil nekdanji vodja poslancev PS Jani Möderndorfer. Nova skupina je nastala včeraj ob 13. uri na ustanovni seji, na njej pa so določili njeno prihodnje delovanje znotraj državnega zbora. A 13 poslancev ne bo ostalo le pri svoji poslanski skupini, temveč bodo, tako včeraj Möderndorfer, v kratkem ustanovili še novo stranko, ki pa jo bo vodila Alenka Bratušek. Kdaj natančno bo stranka ustanovljena, Möderndorfer včeraj ni želel razkriti, prav tako tudi ne imena stranke. Smo pa iz virov blizu Bratuškove izvedeli, da bodo o imenu stranke razmišljali nekoliko pozneje, ko bodo tik pred njeno ustanovitvijo.

»Državljanke in državljani boste povedali, kdo naj vodi vlado, in to je edino prav.« Alenka Bratušek

Bratuškova je očitno odločena, da ne bo vrgla puške v koruzo, in to kljub slabim napovedim političnih analitikov, da po porazu na kongresu zanjo ni več politične prihodnosti. Bo dokazala ravno nasprotno?