Slovenija

Romana Tomc odstopila z mesta podpredsednice DZ

STA
30. 4. 2014, 14.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Romana Tomc (SDS) nepreklicno odstopa z mesta podpredsednice državnega zbora, je sporočila na današnji novinarski konferenci. Kot je pojasnila, nobena od treh vej oblasti ne dela dobro, v takšnih razmerah pa so nekatere funkcije - tudi funkcija podpredsednika DZ - izgubile svoj pomen.

Tomčeva je bila na novinarski konferenci kritična do vseh vej oblasti, stanje je po njenem mnenju nevzdržno. Namesto da bi sprejemala ukrepe, ki bi državo vodili iz krize, izvršilna oblast po besedah Tomčeve brezglavo vleče poteze, ki nas vodijo ravno v nasprotno smer. Izjemno zadolževanje, vedno novi davki, predvsem pa prazne obljube so postali "zaščitni znak" vlade, je dejala Tomčeva.
Sodna veja oblasti po mnenju Tomčeve ne spoštuje osnovnih standardov pravne države, s svojimi odločitvami med ljudmi pa vzbuja nezaupanje do poštenega sojenja. "Primeri, kjer odločitve sodišča temeljijo na indicih ne pa na dokazih, nimajo mesta v razvitih demokratičnih državah," je prepričana Tomčeva. Eden takšnih primerov je po njenem mnenju primer Patria, kjer sodba ne temelji na pravnih argumentih. "Sodba v zadevi Patria vzbuja skrb, da je lahko v tej državi vsakdo obsojen brez dokazov, to je zastrašujoče in to vnaša med ljudi nemir," je poudarila.
V zakonodajni veji oblasti, ki ji pripada tudi sama, pa so po njenih besedah "vse bolj samo še opazovalci dogajanja". Kot pravi, so pri svojih opozorilih s strani koalicije preslišani in ni nobene pripravljenosti za sodelovanje. "Ugotavljam, da smo postali ujetniki nekega sistema, ki ne deluje, danih obljub se ne spoštuje, pravna država ne deluje," našteva poslanka.
Kot pojasnjuje, je odločitev za odstop njena osebna odločitev in izhaja iz tega, kakšen človek je in kakšno politiko zagovarja. "To je hkrati tudi moj poziv vsem in apel k bolj pravni in pravični državi, v kateri bomo se počutili bolj varne," je dejala. Po njenem mnenju bi se morali tudi drugi politiki vprašati, kako bodo nadaljevali svojo pot.
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je ob tem pojasnil, da njihova poslanska skupina ne bo predlagala drugega kandidata na mesto podpredsednika DZ. "Ni nobenih razlogov za to, da sodelujemo pri izvajanju nedemokratičnih postopkov v državnem zboru," je dejal Tanko. Poslanci SDS pa po njegovih napovedih ne bodo odstopili, saj se s tem "nič ne pridobi". Kot zagotavlja Tanko, v SDS ne bodo sodelovali v špekulacijah, kdaj bi bile predčasne volitve.
Tudi Tanko se je dotaknil nedavne sodbe v zadevi Patria, v kateri je bil predsednik SDS Janez Janša pravnomočno obsojen na dve leti zapora. Potrditev prvostopenjske sodbe je po njegovem mnenju jasen signal, da so za dosego političnih ciljev dovoljena vsa sredstva. V poslanski skupini so zaskrbljeni, da se "še vedno na tak način lahko eliminira političnega nasprotnika in ustrahuje državljane". "V poslanski skupini stojimo za svojim predsednikom v borbi s strah vzbujajočimi razmerami v državi," poudarja Tanko.
Obvestilo o odstopu Tomčeve je že prejel tudi predsednik DZ Janko Veber. Če se je največja opozicijska poslanska skupina odrekla predlaganju novega podpredsednika, je po Vebrovem mnenju oslabila zakonodajno vejo oblasti oziroma delovanje DZ. Poslovnik DZ namreč določa, da eno podpredsedniško mesto pripada največji opozicijski poslanski skupini, prevzeti ga ne bo mogla nobena druga stranka.