Slovenija

Slovenec, obtožen oderuških posojil, očita hrvaškemu pravosodju pristranskost

STA
30. 4. 2014, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Slovenski državljan Nino Bevc vztraja, da je žrtev pregona "pristranskega hrvaškega pravosodja". Hrvaško tožilstvo je Bevca obtožilo, da je skupaj z drugim slovenskim državljanom Markom Romaničem in še 17 Hrvati v šestih letih na Hrvaškem oškodoval vsaj 660 oseb za najmanj 91 milijonov kun (11,9 milijona evrov).

V torek so štirje nekdanji zaposleni iz Bevčevih kreditnih uradov v zameno za milejše kazni priznali, da so do maja 2012 dajali oderuška posojila hrvaškim državljanom. Pred nekaj tedni so podobno storile še tri osebe iz Bevčeve verige, s čimer se je število obtoženih v tem primeru znižalo z 18 na enajst, poroča danes Novi list.
Tožilstvu so pojasnili, da so izkoriščali težko življenjsko in materialno stanje državljanov. V pogodbah so navedli občutno višje zneske, kot so bili dejansko izplačani, obresti pa so zaračunavali na zvišane zneske.
Bile so predvidene tudi denarne kazni v primeru zamud pri izplačilu obrokov, posojila pa so bila zavarovana s premoženjem ali vrednostnimi papirji državljanov. Tako so služili z visokimi obrestmi ali pa so postali lastniki premoženja, če državljani niso bili več zmožni plačevati svojih obveznosti.
Kljub priznanjem svojih nekdanjih sodelavcev Bevc vztraja, da je "žrtev pregona pristranskih in neobjektivnih predstavnikov hrvaškega pravosodja", je poročal Novi list.
Zahteval je izločitev sodnikov, ki mu sodijo na zagrebškem županijskem sodišču, pa tudi predsednika sodišča in celo predsednika zagrebškega vrhovnega sodišča, še navaja časnik.
Bevc zahteva izločitev tožilcev, med katerimi sta glavni državni tožilec Dinko Cvitan in tudi direktorica Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) Tamara Laptoš.
Prvoobtoženi za oderuška posojila je zahteval tudi zvočna in video snemanja razprav, ker trdi, da je to edini način, da bi se zaščitil pred pristranskostjo hrvaškega pravosodja. Prosil je tudi za možnost uporabe slovenskega jezika med postopkom.
Sodišče bo o Bevčevih zahtevah odločalo v prihodnjem mesecu dni. Naslednja obravnava je napovedana za začetek junija.
Bevc je v hrvaškem priporu od januarja letos, ko so ga prijeli na območju Reke. Priprt je bil že od maja 2012 do maja 2013, potem ko ga je policija ujela pri ponujanju oderuških posojil na območju Reke. Takrat so ga po letu dni izpustili iz pripora pod pogojem, da se redno javlja na policiji in ne zapušča Hrvaške.
Hrvaško sodišče medtem še vedno obravnava zahtevo Slovenije za izročitev Bevca. Neuradno naj bi 30-letni Bevc v Sloveniji storil manjše kaznivo dejanje kot na Hrvaškem. Šlo naj bi za goljufijo pri prodaji avtomobila in izogibanje sojenju.