Črna kronika

Pri tihotapljenju ljudi sodeloval tudi Slovenec

J.P.
30. 4. 2014, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so od marca do aprila 2014 v sodelovanju s hrvaškimi varnostnimi organi (PU Istarska in PU Vukovarsko - Srjemska) izvajali kriminalistično preiskavo z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, in sicer zoper člane kriminalne združbe z območja Istre, ki so se ukvarjali u izvrševanjem kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države (po členu 308/III-VI KZ-1).

Policija (simbolna fotografija)

Kriminalistična preiskava oz. sodelovanje med kriminalistično policijo PU Istarske in PU Koper se je pričela potem, ko je bil konec decembra 2013 na območju Kučibrega/Hrvojev prijet 34-letni državljan Hrvaške, skupaj z dvema ilegalnima prebežnikoma, državljanoma Kosova. Temu je sledila aktivna izmenjava informacij med obema policijama.

PU Koper
Februarja so kriminalisti PU Istarske obvestili kriminaliste SKP PU Koper, da so skupaj s kriminalisti PU Vukovarsko - Srjemske in usmerjanjem s strani tožilca iz USKOK-a na podlagi vseh zbranih podatkov pričeli z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov zoper člane kriminalne združbe iz območja Istre in dva policista, službojoča na MP Bajakovo. Ti organizirano tihotapijo ilegalne prebežnike iz Kosova, preko Srbije v Hrvaško in preko Istre na ozemlje Slovenije ter nadalje v druge države EU (predvsem Švica in Italija).

Kriminalisti PU Koper so se vključili v navedeno kriminalistično preiskavo z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov zoper štiri člane kriminalne združbe, pri čemer je kriminalistično preiskavo usmerjal državni tožilec iz ODT Koper.

Z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov in aktivnim sodelovanjem s PU Istarska so med marcem in aprilom 2014 ugotovili, da so osumljeni člani kriminalne združbe izvršili najmanj štiri kazniva dejanja Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, in sicer so preko državne meje med Hrvaško in Slovenijo, med Hrvoji in Sočergo, pretihotapili skupno 13 ilegalnih prebežnikov. V vseh štirih primerih so Koprski kriminalisti v sodelovanju s policisti PU Koper izvedli prijetja prevoznikov ter ilegalnih prebežnikov, nakar so bili ilegalni prebežniki po zaključenem postopku o prekršku vrnjeni na Hrvaško na podlagi meddržavnega sporazuma.

V policijski operaciji je bilo na območju PU Koper prijetih 8 prevoznikov ilegalnih prebežnikov, od katerih je bil en državljan Slovenije (taksist, ki je opravil prevoz od drž. meje v notranjost), ostali pa so bili tuji državljani.

Policija
Koprski kriminalisti so 6 osumljencev s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zoper vseh 6 osumljenih po zaslišanju odredil pripor.

Z izvajanjem kriminalistične preiskave je bilo v povezavi z izvršenimi dejanji ovadenih še 5 oseb , tako so kriminalisti iz Kopra ovadili skupaj 12 osumljencev, ki so izvršili 4 kazniva dejanja Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po členu 308/III-VI KZ-1.

Število osumljenih in prijetih ilegalnih prebežnikov tako priča o dobri organiziranosti kriminalne združbe, katero so sestavljali tuji državljani (z izjemo enega primera, ko je prevoz opravil slovenski taksist), in sicer državljani Hrvaške, Kosova, Albanije in Srbije ter dva hrvaška policista.

Zaradi zagotovitve izpeljave tihotapljenja ilegalnih prebežnikov iz Kosova do predvidenega cilja, so se organizatorji angažirali v največji možni meri (preverjanje zadrževanja policijskih patrulj ob slovenski in hrvaški meji ter relacij, uporaba t.i. predhodnic, sposojena vozila ipd.), o čemer priča predvsem število osumljenih, ki so sodelovali pri posameznem dejanju. 

Znesek, ki bi ga ilegalni prebežniki plačali osumljenim za uspešno izvedbo tihotapljenja je znašal približno 3000 evrov po osebi, iz česar izhaja, da bi si osumljeni z uspešno izvedenim tihotapljenjem 13 ilegalnih prebežnikov, ki so bili prijeti na ozemlju Slovenije, pridobili najmanj 39000 evrov protipravne premoženjsko koristi.

Kriminalno združbo so sestavljali:

1. 36 - letnik iz R. Hrvaške
2. 31 - letnik iz R. Hrvaške
3. 25 - letnik iz R. Hrvaške
4. 31 - letnik iz R. Hrvaške
5. 34 - letnik iz R. Hrvaške
6. 39 - letnik iz R. Kosova, začasno v R. Italiji
7. 35 - letnik iz R. Kosova, začasno v R. Italiji
8. 36 - letnik iz R. Albanije, začasno v R. Italiji
9. 31 - letnik iz R. Kosova, začasno v R. Italiji
10. 24 - letnik iz R. Srbije
11. 39 - letnik iz R. Srbije
12. 30 - letnik iz območja Kopra

Kaznivo dejanje Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države je opredeljeno v 308. čl. Kazenskega zakonika, za kvalificirano izvršitveno obliko dejanja pa je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora in denarna kazen.

Statistični podatki

Od januarja do aprila so kriminalisti PU Koper obravnavali skupno 16 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje, pri čemer je bilo kazensko ovadenih skupno 29 osumljencev, ki so tihotapili skupno 84 ilegalnih prebežnikov.

Osumljenci kaznivih dejanj so v 99 % tujci, med ilegalnimi prebežniki pa prevladujejo prosilci za azil iz Republike Hrvaške (to so predvsem državljani Eritreje, Sudana ipd.) in državljani Kosova. 

Kriminalisti PU Koper v letošnjem letu obravnavnali tudi 12 kaznivih dejanj (po čl. 308/V KZ), kjer gre za zlorabe delovnih dovoljenj.