Svet

Separatisti v Ukrajini zasedli nova vladna poslopja

STA
30. 4. 2014, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Oboroženi separatisti so danes na vzhodu Ukrajine zasedli nova vladna poslopja. V mestu Lugansk, ki šteje skoraj milijon prebivalcev, so zasedli regionalni sedež policije, potem ko so že v torek med drugim prevzeli nadzor nad sedežem regionalnih oblasti in tožilca.

Reuters

Na televizijskih posnetkih iz Luganska, ki leži blizu meje z Rusijo, je bilo danes videti pripadnike policije, ki so jih oboroženi uporniki povedli iz njihovega poslopja skozi prorusko množico. Lokalni vodja separatistov Aleksej Čmilenko je povedal, da so policisti predali orožje.
V mestu Gorlivka v sosednji regiji Doneck, ki šteje kakih 260.000 prebivalcev, pa so oboroženi zamaskiranci zasedli tamkajšnji sedež policije in mestno hišo, poročajo tuje tiskovne agencije.
Proruski uporniki tako zasedajo že več kot deset mest na vzhodu Ukrajine. Najbolj dejavnik so v regiji Doneck, kjer ležita mesti Doneck in Slavjansk, to območje pa so poimenovali republika Doneck. V Lugansku, ki je tudi sedež istoimenske regije, pa so ustanovili samooklicano republiko Lugansk.
Poleg že omenjene Gorlivke so ključna poslopja uporniki zasedli še v mestih Makivka, Artemivsk, Jenakjev, Harcisk, Ždanivka, Kirovsk, Torec, Kostjantinivka in Pervomajsk.
Ukrajinske sile so medtem uspeh zabeležile le v pristaniškem mestu Mariupol, ki so ga iz rok upornikov iztrgale v petek. Tam policija sedaj nadzoruje mestno hišo, v kateri pa še naprej vztraja nekaj proruskih protestnikov.
Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je danes izjavil, da je glavni cilj ukrajinskih oblasti "preprečitev širjenja terorizma iz regij Doneck in Lugansk v druge regije", sicer pa naj bi bila ukrajinska vojska v polni bojni pripravljenosti zaradi možnosti invazije ruskih enot, ki so nakopičene na meji.