Slovenija

Nadzorni svet NLB ni zaznal napak pri Praprotnikovi zaposlitvi

STA
17. 4. 2014, 20.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nadzorni svet NLB je danes obravnaval postopek imenovanja direktorja centra za skladnost poslovanja NLB Roka Praprotnika in glede na pridobljene informacije za zdaj ni zaznal nobenih napak v postopku. Je pa, kot je to praksa v NLB v pomembnih primerih, naložil pregled postopka izbora tudi notranji reviziji družbe, je sporočil nadzorni svet.

NLB

Kot so sporočili po današnji seji nadzornega sveta, je uprava novega direktorja centra za skladnost poslovanja iskala ciljno, "da bi povečali učinkovitost ekipe, ki se ukvarja z izjemno obsežnimi zadevami". Uprava je po navedbah nadzornikov o tem obveščala nadzorni svet in revizijsko komisijo nadzornega sveta skladno z akti banke.

Banka je sicer za vodjo centra najprej objavila interni razpis, na katerega se ni javil nihče, nato pa še javni razpis, na katerega se je prijavilo 13 kandidatov. Kot je v začetku meseca povedal Praprotnik, ga je pred objavo razpisa predsednik uprave Janko Medja poklical in mu ponudil prijavo na razpis. Praprotnik, ki je kot član senata komisije za preprečevanje korupcije (KPK) pred tem preiskoval tudi posle NLB z družbo Korn Ferry International, se je nato iz priprave poročila KPK o NLB izločil in bil izbran za vodjo centra.

Kot so danes sporočili nadzorniki, je bila ta tema uvrščena na prejšnjo redno sejo nadzornega sveta 10. aprila, a nadzorni svet "zaradi obravnave letnega poročila in zaradi drugih obveznosti predsednika in nekaterih članov nadzornega sveta" ni bil sklepčen za obravnavo točke razno, v okviru katere naj bi obravnavali tudi imenovanje vodje centra za skladnost poslovanja NLB.

"Glede na vse pridobljene informacije za zdaj ni zaznal nobenih napak v postopku. Kot je to praksa v NLB v pomembnih primerih, je nadzorni svet naložil pregled postopka izbora tudi notranji reviziji družbe," so zapisali.

Nadzorni svet je danes tudi soglašal z odstopom Franceta Arharja z mesta člana in predsednika nadzornega sveta s takojšnjim učinkom. Vodenje nadzornega sveta je skladno s statutom prevzel namestnik predsednika Gorazd Podbevšek, nadzorni svet pa bo o novem predsedniku odločal na naslednji redni seji.

Člani nadzornega sveta obžalujejo predsednikov odstop, a spoštujejo njegovo odločitev. Arhar je kot razlog za odstop navedel "politične pritiske preko državnega zbora in njegovih delovnih teles", pravijo nadzorniki.

Nadzorni svet je pod njegovim vodstvom deloval usklajeno in praviloma odločal s soglasjem vseh članov, so dodali.

Arhar je odstop z mesta člana in predsednika nadzornega sveta napovedal na seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo minuli petek. Arhar je bil na seji odbora kritičen do korporativnega upravljanja v državi in pomanjkanja razprave o rešitvah za gospodarske težave, do tega, da se država še ni umaknila iz NLB, kot se je ob državnem reševanju banke obvezala Bruslju, ter tudi do ravnanja KPK s poročilom o NLB.

Nadzorni svet NLB je danes tudi ponovil, da podpira upravo v njenih prizadevanjih pri izvrševanju strategije, na podlagi katere je bila banka dokapitalizirana. Banka že letos načrtuje dvig čistih prihodkov in nadaljnjo racionalizacijo poslovanja, s čimer bo prilagodila obseg poslovanja bistveno manjši bilančni vsoti.

"Rezultati prvega četrtletja kažejo prve učinke, saj je banka poslovala z dobičkom," so zapisali nadzorniki, ki podatkov o poslovanju niso razkrili.

Banka je v prvem četrtletju letos podjetjem odobrila 137 milijonov evrov novih posojil nad milijon evrov, kar dokazuje, da se s svežim kapitalom vrača na trg, pravijo in dodajajo, da veliko naporov usmerja v prestrukturiranje slovenskih podjetij.