Slovenija

Usoda presežnih delavcev rudnika RTH

RKT
17. 4. 2014, 19.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Šest delavcev Rudnika Trbovlje Hrastnik že dela v Slovenskih železnicah – v njihovi hčerinski družbi Vleka in tehnika, trije pa bodo delali v Kamnolomu Verd.

RKT

A še vedno je nekaj mest za delo v SŽ prostih, zato direktor RTH Bojan Jelen presežne delavce RTH, ki želijo delati v SŽ, poziva, da se oglasijo v podjetju.

Še nekaj številk: od 136 delavcev Rudnika Trbovlje Hrastnik, ki so konec lanskega leta dobili odpovedi, jih je 12 invalidov, za katere še tečejo postopki, preden bodo ostali brez dela. 56 jih je bilo do danes aktivno razrešenih – šlo je za prezaposlitve k drugim delodajalcem, samozaposlitve, nekaj pa jih je tudi vzelo status kmeta. Tako jih je ostalo še 68, ki so že ali še bodo prešli v odprto brezposelnost. 

Jelen pojasnjuje, da mesta še niso zapolnjena, saj pogodba, ki so jo podpisali, govori o 35 delovnih mestih v VIT-u ter treh v Kamnolomu Verd. Ne gre za neposredne zaposlitve iz RTH v SŽ, ampak za prezaposlitev v hčerinsko družbo RTH GRO inženiring, VIT pa potem najema delavce GRO-ja. Trenutno imajo možnost zaposlitve predvsem delavci kovinske in elektro stroke.

Imajo pa na RTH tudi oglasno desko, na kateri objavljajo možnosti prezaposlitve v druga podjetja. Kot pravi Jelen, trenutno iščejo predvsem elektroinštalaterje za delo v Sloveniji in tudi v tujini (prek slovenskih podjetij). Kar zadeva možnosti prezaposlitve v Premogovnik Velenje, ki se je tudi ob obisku premierke Alenke Bratušek pri rudarjih po stavki v Hrastniku omenjala kot mogoča, pa ni nič novega. Nazadnje so o tem govorili pred dvema tednoma, pravi Jelen, od takrat pa velja, da bo prezaposlitev v velenjski rudnik mogoča, če se bo po reorganizaciji Premogovnika Velenje pokazalo, da tam potrebujejo novo delovno moč – govorimo o rudarjih.