Slovenija

Kočevje: Eno šolo so obnovili, druge še ne

M. Leskovšek-Svete
17. 4. 2014, 19.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Kočevju so odprli obnovljeno pogorelo srednjo šolo, pol leta pozneje pogorelo osnovno šolo pa še obnavljajo.

M. Leskovšek-Svete

Petnajst mesecev in 19 dni po požaru, ki je leta 2012 v noči s prazničnega dneva samostojnosti in enotnosti na delovni dan zajel stavbo kočevske srednje šole, so v Kočevju slovesno odprli obnovljeno šolo. Za občino Kočevje in tudi sosednje občine izjemno pomembnega dogodka, saj gre za edino srednjo poklicno šolo na kočevsko-ribniškem območju, so se udeležili tudi predsednica vlade Alenka Bratušek, predsednik državnega zbora Janko Veber, nekateri ministri in poslanci.

Država ima na Kočevskem še eno obveznost oziroma dolžnost: da čim prej dokončajo obnovo dobrega pol leta po požaru na srednji šoli v Kočevju pogorelo osnovno šolo v Stari Cerkvi.

Ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje Meta Kamšek je ob odprtju povedala, da so priprave za obnovo zelo hitro stekle. Bojazen, da bodo zaradi požara, v katerem je v zgodnjih jutranjih urah 27. decembra 2012 zgorelo celotno ostrešje in prvo nadstropje šole, v Kočevju ostali brez srednje šole, je bila povsem odveč. Ministrstvo za šolstvo je namreč takoj zavzelo stališče, da gre za pomemben program za regijo in Slovenijo na splošno ter da bosta zato srednja šola v Kočevju in njen lesarski program v vsakem primeru, če bodo pogorelo šolo morali obnoviti ali pa jo porušiti in zgraditi novo, ostala še naprej.

»Če kam, šola z lesarstvom spada v naš prostor,« je ob odprtju šole, ki je ni bilo treba v celoti porušiti, povedal kočevski župan Vladimir Prebilič in dodal, da je občina Kočevje v 88 odstotkih pokrita z gozdom. Prebilič se je zahvalil vsem organizacijam in posameznikom, ki so z donacijami, prostovoljnimi prispevki in organizacijo več dobrodelnih prireditev pomagali zbirati denar za obnovo šole. Ministrstvo za izobraževanje je namreč pokrilo večino od prek treh milijone evrov vredne investicije, veliko pa je, kot je v svojem nagovoru povedala Bratuškova, prispevala tudi šola, ostalo pa občina Kočevje. Šolski minister Jernej Pikalo je ob tej priložnosti poudaril, da šola ni samo izobraževalna ustanova, ampak tudi družbeni kraj, ter da ima v tem smislu država na Kočevskem še eno obveznost oziroma dolžnost: da čim prej dokončajo obnovo dobrega pol leta po požaru na srednji šoli v Kočevju pogorelo osnovno šolo v Stari Cerkvi.