Slovenija

Nepravilnosti pri projektu partnerice Tomaža Domicelja

Gabrijel Toplak
17. 4. 2014, 18.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nadzorni odbor Mestne občine Murska Sobota ugotovlja nepravilnosti pri projektu Sledi panonskih muz, saj ima med drugim materialne avtorske pravice v celoti avtorica, kip ni bil postavljen na kamnitem podstavku, rolka in sova pa nista bili zajeti v pogodbi.

Mediaspeed

Čeprav sta minili že dve leti, odkar se je Maribor ponašal z nazivom evropska prestolnica kulture 2012 in program izvajal skupaj s partnerskimi mesti Mursko Soboto, Novim mestom, Ptujem, Slovenj Gradcem in Velenjem, ta še vedno odmeva na območju Mestne občine (MO) Murska Sobota. Po poročanju enega izmed tamkajšnjih medijev je namreč občinski nadzorni odbor (NO) ugotovil nepravilnosti pri projektu Sledi panonskih muz.

MO Murska Sobota
Med številnimi projekti je bil sprejet tudi projekt Irene Brunec Tebi z naslovom Sledi panonskih muz v višini 35 tisoč evrov za tako imenovani kip muze Erato, ki stoji na Trgu kulture. Občina ga je sprva sofinancirala s 17.500 evri, pozneje pa je zanj z rebalansom proračuna namenila še dodatnih 50 tisoč evrov. Kot navajajo, nadzorni odbor v svojem poročilu izpostavlja spornost pri opredelitvi materialnih avtorskih pravic iz naslova kipa muze Erato, ki so se prenesle na koproducenta oziroma sofinancerja (Maribor 2012 – EPK in MO Murska Sobota) do decembra 2012. Od tega datuma ima materialne avtorske pravice v lasti spet avtorica, ki lahko za oglede, fotografije in podobne zadeve zahteva plačilo, občina pa v svojem odzivu navaja, da je mestna uprava v skladu s priporočili nadzornega odbora nemudoma pristopila k pridobitvi materialnih avtorskih pravic nad kipom. 

»Finančna sredstva niso dopuščala kamnitega podstavka, zato ga je avtorica spremenila v betonskega, ki pa ne dopušča vklesavanja verzov.«

Ugotavljajo še, da nasprotno z elaboratom projekta in tripartitno pogodbo kip muze Erato ni bil postavljen na kamnitem podstavku, ampak na betonskem, ki je občutno cenejši. Vsako spremembo pogodbe bi moralo Umetniško društvo Bronos sporočiti koproducentu in od njega dobiti soglasje, česar društvo pod vodstvom Irene Brunec Tebi ni naredilo. Na občini odgovarjajo: »Glede na to, da odobrena skupna finančna sredstva za izdelavo projekta niso dopuščala izvedbo kamnitega podstavka, je avtorica preklicala kamniti podstavek in ga spremenila v betonskega, ki pa ne dopušča vklesavanja verzov.« V pogodbi med opisom in obsegom del, ugotavlja NO, ni bila zajeta izdelava sove in rolke, tudi ni bilo opredeljeno, kako ravnati, če izvajalec dopolni oziroma spremeni izgled celotne kompozicije kipa, nekaterih pogodbenih dogovorjenih del ne izvede in dodatno zaračuna. Društvo je izdelavo rolke zaračunalo in občina je račun plačala v celoti, čeprav bi lahko zahtevala izločitev tega dela.

Nepravilnosti naj bi se pojavile tudi pri porabi proračunskih sredstev za projekt. Župan Anton Štihec je v okviru rebalansa proračuna predlagal dodatno sofinanciranje izdelave bronastega kipa na kamnitem podstavku, a je bil ponovno obveščen, da Irena Brunec Tebi ne namerava postaviti kamnitega podstavka, ampak betonskega.