Slovenija

Proračun marca s skoraj 180 milijoni evrov primanjkljaja

STA/M.J.
17. 4. 2014, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Državni proračun je marca ustvaril 178,5 milijona evrov primanjkljaja, kar je za nekaj pod 84 milijonov evrov manj kot februarja in skoraj 20 milijonov evrov manj kot marca lani. V prvih treh mesecih je primanjkljaj dosegel že 664,5 milijona evrov, kar je dve tretjini predvidenega letošnjega primanjkljaja.

Reuters

Letošnji proračun namreč predvideva primanjkljaj v višini milijarde evrov, potem ko je ta lani znašal 1,535 milijarde evrov.

Prva ocena ministrstva za finance kaže, da je bil marca državni proračun že tretji mesec zapored v precejšnjem primanjkljaju, potem ko je decembra lani zabeležil za skoraj 81 milijona evrov več prihodkov kot odhodkov.

Januarja je primanjkljaj znašal 223,7 milijona evrov, februarja 262,3 milijona evrov in marca 178,5 milijona evrov. Marčni primanjkljaj je bil vseeno precej nižji kot februarski, zaostajal pa je tudi za tistim iz marca lani.

V državni proračun se je marca nateklo 631,2 milijona evrov, kar je nekaj več kot 10 milijonov evrov manj kot februarja in dobrih 29 milijonov evrov manj kot januarja. V primerjavi z marcem lani pa je to bistveno več. Takrat se je namreč v proračun nateklo 547,3 milijona evrov.

V prvih treh mesecih se je v proračun nateklo nekaj več kot 1,9 milijarde evrov oziroma 362 milijonov evrov manj kot v zadnjem trimesečju lanskega leta, ki ga je zaznamovalo tudi zelo dobro črpanje sredstev EU. V obdobju med julijem in septembrom lani so bili prihodki približno na ravni prvih treh mesecev letos.

Davčni prihodki so bili s 468,4 milijona evrov za skoraj osem milijonov evrov višji kot februarja, a za skoraj 124 milijonov evrov nižji kot januarja. V primerjavi z marcem lani pa so bili višji za skoraj 91 milijonov evrov.

V prvih treh mesecih leta so bili davčni prihodki z 1,5 milijarde evrov za dobrih 228 milijonov evrov nižji kot v zadnjem četrtletju lani in za skoraj 43,5 milijona evrov nižji kot v obdobju med julijem in septembrom lani.

Prihodki od davkov na blago in storitve, gre predvsem za davek na dodano vrednost in trošarine, so bili marca s 358,9 milijona evrov za dobrih 30 milijonov višji kot februarja, a za nekaj več kot 112 milijonov nižji kot januarja. V primerjavi z marcem lani so bili višji za skoraj 81 milijonov evrov.

Prihodki od davkov na dohodek in dobiček so bili s 101,1 milijona evrov približno na januarski ravni, v primerjavi s februarjem pa so nazadovali za nekaj manj kot 14 milijonov evrov. V primerjavi z lanskim marcem so bili višji za približno sedem milijonov evrov.

Prejeta sredstva EU so bila s 130,3 milijona evrov marca spet bolj izrazita. Februarska so presegla za skoraj 79 milijonov evrov, januarska pa za več kot 100 milijonov evrov.

V prvih treh mesecih leta se je v državni proračun iz bruseljske blagajne vrnilo 209,3 milijona evrov, kar je dobrih 187 milijonov evrov manj kot v zadnjih treh mesecih 2013, a vseeno za nekaj nad 127 milijonov evrov več kot v tretjem lanskem četrtletju.

Proračunski odhodki so bili marca z 809,7 milijona evrov za 94 milijonov evrov nižji kot februarja in za nekaj nad 74 milijonov evrov nižji kot januarja.

Lani marca so znašali 745,7 milijona evrov. Letošnja marčna številka je višja od vseh lanskih mesečnih vrednosti z izjemo decembrske in aprilske. Višji kot januarja in februarja so bili tekoči odhodki, precej nižji pa tekoči transferi.

Plačila obresti so bila marca s 172,8 milijona evrov za skoraj 38 milijonov evrov višja kot februarja in za 32 milijonov evrov višja kot januarja. Brez plačil obresti je bil proračun januarja v primanjkljaju le za 6,4 milijona evrov.

V prvih treh mesecih leta so bili proračunski odhodki z 2,6 milijarde evrov za skoraj 174 milijonov evrov višji kot v zadnjem lanskem trimesečju in za skoraj 516 milijonov evrov višji kot v obdobju od julija do septembra lani.

Plačila obresti so bila v prvih treh mesecih letos bistveno višja kot v prejšnjih dveh četrtletjih. V primerjavi z zadnjimi tremi meseci lani so bila višja za 304 milijone evrov, v primerjavi s tretjim četrtletjem pa za dobrih 370 milijonov evrov.

Ob neupoštevanju plačil obresti bi bil t.i. primarni primanjkljaj v prvih treh mesecih leta 223,6 milijona evrov, kar je skoraj 441 milijonov evrov manj od dejanskega.