Svet

Ukrajina prepovedala vstop vsem ruskim moškim, starim od 16 do 60 let

STA/M.J.
17. 4. 2014, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vlada v Kijevu je prepovedala vstop na ozemlje Ukrajine vsem ruskim moškim, starim od 16 do 60 let, je danes sporočila glavna ruska letalska družba Aeroflot. Prepovedala je tudi vstop delu prebivalcev Krima. Takšno uradno obvestilo je letalska družba prejela od vlade v Kijevu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

Prepoved vstopa na ukrajinsko ozemlje velja tudi za ukrajinske državljane moškega spola, stare med 16 in 60 let, ki imajo prebivališče na Krimu in Sevastopolu. Ukrajinske državljanke, stare med 20 in 35 let, s tega polotoka in mesta na jugu Ukrajine, ki sta se po referendumu priključila Rusiji, pa bodo deležne podrobne mejne kontrole. Družine z otroki pa bodo mejo lahko prečkale brez dodatnega nadzora, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinska mejna služba je potrdila, da uvajajo omejitve za ruske državljane. Kot je dejal tiskovni predstavnik službe Sergej Astahov francoski tiskovni agenciji AFP, Ukrajina v okviru protiteroristične operacije sprejema ukrepe "za omejitev vstopa na svoje ozemlje nezaželenim osebam".

Aeroflot je še sporočil, da so izjeme mogoče samo v izjemnih primerih, omenjenim kategorijam prebivalstva pa so zato svetovali, naj se začasno odpovedo potovanjem v Ukrajino.

Ruska tiskovna agencija Interfax navaja, da je omenjeno obvestilo dobil samo Aeroflot. Ruske železnice ga še niso prejele.