Zanimivosti

Papež umil noge invalidom

STA/M.J.
17. 4. 2014, 20.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Papež Frančišek je na današnji veliki četrtek izvedel tradicionalno umivanje nog. Letos je to izvedel dvanajstim invalidom, med katerimi je bil tudi 75-letni musliman iz Libije. Noge jim je na koncu tudi poljubil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

Gre za ponazoritev geste, ki jo je Jezus izvedel svojim apostolom pred zadnjo večerjo. "Bil je bog in iz sebe je naredil služabnika, našega služabnika," je dejal Frančišek v svoji pridigi. "In to je njegova zapuščina - tudi mi moramo biti služabniki drug drugemu," je dejal pred približno 3000 verniki, ki so se udeležili njegove maše v centru Don Gnochi v Rimu, ki skrbi za težko bolne, ki potrebujejo stalno oskrbo.

Noge je umil devetim invalidom iz Italije, enemu iz Libije, eni iz Etiopije in 16-letniku iz Zelenortskih otokov. Maše so se udeležili tudi njihovi svojci, še poročajo tuje tiskovne agencije.

Lani je Frančišek umil noge dvanajstim mladoletnim prestopnikom, ki so prestajali kazen v popravnem domu na obrobju Rima.

Papež bo velikonočne slovesnosti nadaljeval v petek ob 17. uri z liturgijo v baziliki svetega Petra, zvečer ob 21. uri pa se bo v rimskem Koloseju udeležil tudi tradicionalnega križevega pota, ki ponazarja Jezusovo križanje in smrt.

V soboto bo z velikonočno vigilijo čakal na nedeljsko jutranjo velikonočno mašo. Opoldne pa naj bi izrekel tudi velikonočno voščilo mestu in svetu (urbi et orbi).