Slovenija

Evropska komisija pod lupo vzela državno pomoč Cimosu

STA
9. 4. 2014, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Evropska komisija je začela poglobljeno preiskavo državne pomoči v višini 35 milijonov evrov, ki jo je Slovenija namenila prestrukturiranju skupine Cimos. Ocenila bo, ali je pomoč skladna s pravili EU, ali bo omogočila podjetju dolgoročno poslovno vzdržnost in ali bodo lastniki podjetja zadostno prispevali k prestrukturiranju.

Cimos

Komisija je julija lani začasno odobrila pomoč za reševanje Cimosa, in sicer v obliki državnega poroštva za najem posojil v višini 35 milijonov evrov, pod pogojem, da se Slovenija zaveže priglasiti načrt prestrukturiranja, ki bi družbi omogočil, da bo dolgoročno sposobna uspešno poslovati.

Kot so danes sporočili iz Bruslja, imajo zainteresirane tretje osebe zdaj možnost, da predložijo pripombe k ukrepom, ki so predmet preiskave. Sam začetek preiskave ne prejudicira njenega izida.

Skupina Cimos je s približno 7000 zaposlenimi eden večjih slovenskih proizvajalcev in je dejavna predvsem v proizvodnji komponent za avtomobilsko industrijo.

Cimos je trenutno v hudih finančnih težavah zaradi pomanjkanja obratnega kapitala in velike zadolženosti v kombinaciji s šibkim povpraševanjem po novih avtomobilih.

EU dovoljuje državne pomoči ob izpolnjevanju strogih pogojev. Državne pomoči namreč lahko izkrivljajo konkurenco na enotnem trgu EU, saj umetno ohranjajo pri življenju podjetja, ki bi sicer morala izstopiti s trga.

Nacionalni načrt prestrukturiranja, ki ga mora potrditi komisija, mora zato zagotoviti dolgoročno poslovno vzdržnost podjetja brez nadaljnje državne podpore. Prav tako morajo lastniki podjetja zagotoviti zadosten prispevek k stroškom prestrukturiranja.