Slovenija

Prihodnji teden po Sloveniji posvečen 19. Slovenskim dnevom knjige

STA
9. 4. 2014, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Letošnji, že 19. Slovenski dnevi knjige bodo med 14. in 18. aprilom obiskovalcem v 11 mestih ponudili več kot 150 dogodkov, napovedujejo v Društvu slovenskih pisateljev (DSP). V osrednjem programu, Avtor in njegov bralec, se bo na Kongresnem trgu v Ljubljani tokrat predstavilo pet parov ustvarjalcev.

V Ljubljani je vodja projekta Slovenskih dnevov knjige Klavdija Zupan poleg pogovornih parov Aksinija Kermanauer in Sebastjan Kamenik, Klarisa Jovanović in Ksenija Jus, Miklavž Komelj in Andrej Medved, Suzana Tratnik in Barbara Rajgelj ter Anja Štefan in Boris A. Novak, izpostavila še letošnjo novost - sklop Babilon.

Slednji po njenih besedah "omogoča srečevanje različnih jezikov"; na ljubljanskem odru bodo med drugim predstavili novi izdaji edicije Litterae Slovenicae, nemški prevod dela Maje Novak Mačja kuga in španski prevod romana Človek na obeh straneh stene Zorka Simčiča.

Ob tem bosta v okviru bilateralnih izmenjav DSP Ljubljano obiskala italijanska literata Eros Olivotto in Adriana Gloria Marigo, predstavili pa se bodo tudi avtorji, ki so prispevali svoja dela za Antologijo sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji, ki bo pri DSP izšla prihodnji mesec.

Na festivalu tudi letos sodeluje Pionirski dom, ki je svoj program, namenjen pretežno mladim, razdelil na dopoldanske in popoldanske dejavnosti.

Dopoldnevi bodo po besedah Sonje Vidonja iz Pionirskega doma namenjeni tujim jezikom, popoldnevi pa delavnicam, na katerih bodo predstavili svoje delovanje. Tako bodo lahko sodelujoči med drugim izdelali camero obscuro. Podelili bodo tudi nagrade prvega literarnega natečaja Pionirskega doma Bodi pisatelj.

Tudi sicer bodo ljubljanski dopoldnevi in popoldnevi namenjeni mlajšim obiskovalcem, med drugim jih bo po stojnicah na literarne sprehode popeljal pesnik, pisatelj in glasbenik Matjaž Pikalo, Gašper Jarni pa bo vodil literarni kviz.

Na Slovenskih dnevih knjige sodelujejo še Kinodvor s KinoBalonom, Hiša eksperimentov ter JSKD.

Pestro literarno dogajanje v prihodnjem tednu pa ne bo omejeno le na prestolnico, saj bodo dnevi knjige potekali še v Mariboru, Celju, Kopru, Novem mestu, Sežani, Logatcu, Ormožu, Lenartu in Gornji Radgoni. Uvodne takte pa je festival ponudil že v ponedeljek, ko so v Trstu priredili večer z Martino Gomboz in Aljošo Curavićem. Po besedah Zupanove "izrazito dvojezični pogovor" je vodil Marko Kravos.

V Mariboru, kjer bodo potekali 17. slovenski dnevi knjige, se bodo letos osredotočili na tabuje v sodobni slovenski literaturi, je pojasnila Sonja Gregorn iz Mladinskega kulturnega centra v Mariboru. Osrednji gost v Mariboru bo Goran Vojnović, ki bo poosebljal letimotiv festivala - tabuje v literaturi in njihovo podiranje.

V Kopru bodo po besedah Ingrid Celestina iz knjigarne Libris večino prireditev namenili otrokom, za odrasle pa pripravljajo dva večera - pogovor Jovanovićeve in Jusove ter pogovor z Olivottom in Marigovo.

V Novem mestu, kjer Slovenski dnevi knjige po besedah Vesne Kelbl iz knjigarne Goga napovedujejo odprtje sezone literarnih dogodkov Goge, bodo ves teden stale stojnice, v večernih urah pa bodo pripravili pogovore z avtorji, kot so Boris A. Novak, Dijana Matković ter Maja Gal Štromar.

Pester program pripravljajo tudi v ostalih partnerskih mestih. Tako bodo med drugim v Celju pripravili Trubadurski večer v spomin Tomažu Pengovu, v Gornji Radgoni pa pripravljajo okroglo mizo Mura ni meja/Slovenščina na drugi strani, s katero bodo razbijali stereotipe o slovenščini kot jeziku, ki se ga ni vredno učiti.