Slovenija

MVK za članico izbirne komisije za izbiro namestnikov predsednika KPK predlaga Prelesnikovo

STA
9. 4. 2014, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) državnemu zboru predlaga, da za članico izbirne komisije za izbiro namestnikov predsednika protikorupcijske komisije imenuje generalno sekretarko DZ Mojco Prelesnik.

Prelesnikovo je za članico izbirne komisije predlagala koalicija. Njeno kandidaturo je danes podprlo sedem članov komisije, za kandidata SDS Jožeta Tanka jih je bilo pet, eden pa je glasoval za Slavka Vesenjaka, ki ga je predlagala SLS.

Proti imenovanju Prelesnikove so se v razpravi opredelili v SDS, kjer ne soglašajo, da bi šlo za neodvisno kandidatko. "Vsak generalni sekretar je politično obarvan s strani koalicije, ki ga je tja postavila," je poudaril Vinko Gorenak. "Vemo, kdo jo je pripeljal v DZ, vemo, kako in s kom je sodelovala, in ocenjujemo jo kot izrazito pristransko,..." je dejala Alenka Jeraj.

Člani mandatno-volilne komisije iz vrst SDS so opozarjali tudi, da koalicija kot običajno zavrača njihove predloge. Na eni prejšnjih sej je bila zavrnjena kandidatura Jožeta Tanka, čeprav je bil edini kandidat. Posebej pa jih je zmotil dopis, ki so ga podpisali vodje poslanskih skupin koalicije, v katerem so po navedbah razpravljavcev iz vrst SDS Tankovo kandidaturo označili kot neresno in "provokacijo".

Da so sami vplivali na tak razvoj dogodkov in da bi bil Tanko izvoljen, če bi predstavniki SDS takrat prišli na sejo, jim je odgovarjal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. "Karkoli bi napisali in se podpisali vodje koalicije, vam ne bi bilo všeč in bi temu oporekali," je menil in dodal, da je v demokraciji tako, da odloča število glasov.

V razpravi se je oglasil tudi Mihael Prevc (SLS), ki je ponovil željo, da bi dosegli konsenz in izbrali osebo, ki bi jo podprla večina na MVK. "Prav bi bilo, da bi koalicija enkrat presegla ozek politični interes," je dejal Prevc. V SLS so tako predlagali Vesenjaka kot nekoga, ki ni ne iz opozicije ne iz pozicije, ampak prihaja iz stroke.

Nov postopek izbire kandidatov za oba namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je treba izvesti, ker sta se nedavno imenovana namestnika Jurij Ferme in Darko Stare odpovedala funkciji, še preden sta jo sploh nastopila.

Predsednik republike Borut Pahor je tako 21. marca podpisal ponovni javni poziv za zbiranje kandidatur za oba namestnika predsednika KPK. Hkrati je pozval vse institucije, ki so po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije dolžne imenovati člane izbirne komisije, naj to storijo najpozneje v zakonsko določenem roku 30 dni.

Poleg DZ v izbirno komisijo svoje predstavnike imenujejo tudi vlada, kvalificirane nevladne organizacije, sodni svet in uradniški svet.