Slovenija

Zakaj stres ni le težava zaposlenih, ampak tudi delodajalcev

STA/N.J.
7. 4. 2014, 16.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Evropska komisija je podprla novo kampanjo Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu z naslovom Obvladujmo stres. S kampanjo nameravajo osveščati javnost o psiholoških, fizičnih in socialnih tveganjih, povezanih s stresom pri delu. Stres je eden najpogostejših z delom povezanim zdravstvenih problemov, ugotavljajo v Bruslju.

Kampanja Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu bo potekala v letih 2014 in 2015, njen vrhunec pa bo predstavljala evropska nagrada za dobro prakso pri zmanjševanju stresa na delovnem mestu.

Stres je v Evropi ena najpogostejših z delom povezanih zdravstvenih težav in dejavnik, ki najbolj vpliva na odsotnost z delovnega mesta. Delavci, ki so žrtve stresa, se težje zberejo, delajo več napak in se pri delu pogosteje poškodujejo. Daljši psihološki pritiski lahko povzročijo resne zdravstvene probleme, kot so srčno-žilne bolezni ali kostno-mišična obolenja, ki lahko privedejo do slabše delovne uspešnosti in več odsotnosti z delovnega mesta, so navedli v Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji.

Sama kampanja bo pomagala vodstvenim delavcem, delodajalcem, delavcem in njihovim predstavnikom, da prepoznajo in obvladujejo psihološka, fizična in socialna tveganja, povezana s stresom. Zmanjševanje stresa pomaga ustvarjati pozitivno delovno kulturo in zdravo delovno okolje, v katerem se delavci počutijo spoštovane, kar izboljšuje poslovno uspešnost, še poudarjajo v predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji.

Thinkstock