Slovenija

Polovica zdravnikov slovenjgraške bolnišnice vnovič umaknila soglasja za dežuranje

STA
7. 4. 2014, 15.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je s 1. majem soglasja za delo preko polnega delovnega časa umaknilo 34 zdravnikov. Kot navajajo, so se tako odločili, ker "tudi po šestih mesecih vodstvo bolnišnice ni pripravilo in sprejelo ukrepov, ki bi omogočili uravnoteženo poslovanje" in ker niso več pripravljeni sami nositi vsega bremena varčevanja.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je zaradi likvidnostnih težav v minulih letih uvedla vrsto varčevalnih ukrepov, nazadnje je 1. oktobra lani med drugim uvedla spremembe pri plačevanju dežurstev, tako da od takrat dežuranje zdravnikom plačuje po referenčnem količniku. Zaradi nestrinjanja z varčevalnimi ukrepi je takrat del zdravnikov umaknil soglasja za dežuranje, nato pa so jih 1. novembra vrnili za obdobje do konca marca letos.

Ker, kot navajajo, tudi po šestih mesecih vodstvo bolnišnice ni pripravilo in sprejelo ukrepov, ki bi omogočili uravnoteženo poslovanje zavoda, se je 34 zdravnikov slovenjgraške bolnišnice oz. okoli polovica vnovič odločila za umik soglasij.

Z varčevanjem pri plačilih dežurstev varčuje manj kot desetina od več kot 700 zaposlenih v bolnišnici, poudarja predstavnica sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides v slovenjgraški bolnišnici Jasna Uranjek in dodaja, da zdravniki niso več pripravljeni sami nositi vsega bremena varčevanja. "Še posebej zato, ker je ukrep razvrednotil najbolj zahteven in odgovoren čas našega dela. Izven rednega delovnega časa, ko si v službi sam, je od tvoje odločitve pogosto odvisno življenje," izpostavlja Uranjekova.

Kot še navaja v sporočilu za javnost, v zadnje pol leta z vodstvom bolnišnice niso uspeli vzpostaviti konstruktivnega dialoga, direktor pa da ni sprejel nobenega s strani sindikata podanega predloga. Kot še pravi, zdravniki razumejo težke razmere, v katerih se je znašla bolnišnica, menijo pa, da je za reševanje težav več različnih možnosti.

Direktor bolnišnice Janez Lavre je v zvezi s tem danes za STA dejal, da je bolnišničnim zdravnikom na več sestankih predstavil lansko poslovanje in učinke varčevalnih ukrepov in da bolnišnica z zastavljenimi varčevalnimi ukrepi nadaljuje tudi v letošnjem letu, saj druge možnosti po njegovih besedah ni. Do 1. maja pa je še nekaj časa, je dejal Lavre.

Umik soglasij so podpisali skoraj vsi specialisti na oddelkih za ginekologijo, travmatologijo, pediatrijo, anesteziologijo ter splošno in abdominalno kirurgijo. Na teh oddelkih bo ob trenutni kadrovski zasedbi to močno zmanjšalo obseg dela v dopoldanskem času, podaljšale se bodo čakalne dobe za nenujne specialistične preglede in operativne posege, napovedujejo v bolnišničnem sindikatu Fides.

Na oddelku za interno medicino je soglasje umaknil manjši delež zdravnikov, tam bo delo verjetno lahko potekalo normalno. Na ostalih oddelkih pa zdravniki ne dežurajo, "nas pa večina podpira", je za STA sporočila predstavnica zdravnikov v svetu bolnišnice Jasna Humar. Oskrba nujnih stanj bo potekala nemoteno 24 ur na dan.

Plačevanje dežurstev po referenčnem količniku prinaša zelo majhne prihranke, zato v drugih bolnišnicah tega večinoma ni, pa je STA dejal predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin in dodal, da je po njegovih podatkih to problem samo v Slovenj Gradcu in Mariboru. "S tem direktor ne bo nič dosegel. Zato ker bodo zdravniki umaknili soglasja in ne bodo dežurali. Gre pa v vsoti za tako majhno vsoto denarja, da se mi zdijo te poteze popolnoma neracionalne," je STA dejal Kuštrin.

Kot je novembra lani povedal direktor slovenjgraške bolnišnice, je ta prvi mesec izvajanja varčevalnega ukrepa, oktobra lani, s plačili dežurstev po referenčnem količniku prihranila 31.560 evrov.