Svet

Objokani Pistorius se je zlomil

STA/J.P.
7. 4. 2014, 14.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Paraolimpijec in atlet Oscar Pistorius, ki je obtožen umora svojega dekleta Reeve Steenkamp lani na valentinovo, je danes v Pretorii na sodnem procesu proti njemu nastopil kot priča. S krhkim, tresočim glasom je s prostora za priče naslovil družino in prijatelje ubitega dekleta ter se opravičil.

Reuters

Umor je označil kot tragedijo in dejal, da se "vsako jutro zbudi in moli najprej zanjo". Povedal je še, da ima "grozljive nočne more" in že več kot leto dni jemlje zdravila, kot so antidepresivi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Od tragedije dalje ni bilo trenutka, da ne bi pomislil na družino," je še dejal obtoženi, ki želi sodišče prepričati, da je svoje dekle ustrelil pomotoma, ker jo je zamenjal za vlomilca. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozi dosmrtna ječa.

Pistoriusova obramba je obtoženca na prostor za priče poklicala kot drugo pričo.

"Priložnost bi izkoristil, da se opravičim gospodu in gospe Steenkamp. Poskušal sem zavarovati Reevo. Želim, da ljudje vedo, da je bila ljubljena, ko je tisti večer odšla spat," je dejal Pistorius, ki je tokrat prvič nastopil kot priča. Po petih tednih nastopa tožilstva je današnji dan tudi prvi dan nastopa Pistoriusove obrambe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pistoriusova obramba je obtoženca na prostor za priče poklicala kot drugo pričo, da bi tako povečali njegovo kredibilnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V preteklih 16 sodnih obravnavah je več prič postavilo pod vprašanj njegovo različico dogajanja na usodno noč. Več sosedov naj bi tako pred streli slišalo prestrašene ženske krike. Pistoriusov odvetnik Barry Roux je argumentiral, da naj bi kričal sam Pistorius, ko je ugotovil, da je pomotoma ustrelil svoje dekle.

Reuters
Pred sodiščem je danes nastopil tudi sodnomedicinski izvedenec Jan Botha, ki naj bi dal odgovor na vprašanje, kdaj je Pistorius svoje dekle zadnjič videl. Obramba dvomi v navedbe policijskih sodnih izvedencev, da naj bi Steenkampova dve uri pred usodnimi streli okoli 3. ure še jedla. Pistorius pa je navedel, da naj bi z dekletom ob 22. uri odšla v posteljo. Botha je opozoril na znanstvene razlike pri patološki oceni natančnega časa.