Svet

Rusija razbija Ukrajino

STA/N.J.
7. 4. 2014, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Separatistične akcije na vzhodu države, kjer so proruski aktivisti zasedli vladne stavbe, kažejo, da Rusija izvaja "drugo stopnjo posebne operacije" razbijanja Ukrajine, je danes v televizijskem nagovoru dejal začasni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov.

Reuters

Turčinov je še dejal, da so tri ukrajinska mesta na vzhodu države, Doneck, Harkov in Luhansk, pokazala, da sovražniki Ukrajine uresničujejo "krimski scenarij". "Cilj Rusije je destabilizirati Ukrajino, strmoglaviti ukrajinsko vodstvo, spodkopati predsedniške volitve in razbiti našo državo. Tega ne bomo dovolili," je dejal Turčinov. Povedal je še, da so nekateri separatistični aktivisti v roke vzeli orožje in proti njim bodo ravnali v skladu s "protiterorističnimi ukrepi". Sporočil je, da so ukrajinske oblasti ustanovile protikrizne štabe, s katerimi želijo okrepiti varnost na vzhodno meji.

Napovedal je tudi, da bo v torek ukrajinski parlament razpravljal o zakonu, ki predvideva strožje kazni za separatizem in ostale zločine proti državi. "Izpostavili bomo tudi vprašanje o prepovedi političnih strank in javnih organizacij, ki zagovarjajo separatizem," je še dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass.

reuters

Bivša ukrajinska premierka in predsedniška kandidatka Julija Timošenko je prav tako posvarila pred poskusi Rusije, da pred predsedniškimi volitvami, napovedanimi za 25. maj, priključi nekatere dele Ukrajine. Zavzela se je za ostro ukrepanje proti "separatistom", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na spletni strani njene stranka Domovina so tudi objavili, da je Timošenkova na poti v Doneck. "Takoj odpotujem v Doneck," je napisala Timošenkova. Dejala je, da zavzetje stavb regionalnih vlad v Donecku in Harkovu ter stavbe obveščevalne službe v Luhansku predstavlja neposredno nadaljevanje ruske agresije na Ukrajino. Voditelje EU in ZDA je tudi pozvala, naj sprejmejo ostrejše ukrepe proti Rusiji.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk pa je v Kijevu opozoril, da še vedno obstaja nevarnost ruskega vojaškega posredovanja. Zagotovil je, da bo storil vse za ohranitev ozemeljske celovitosti Ukrajine. Na zadnje dogajanje v Ukrajini se je že odzvala Evropska unija. Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton, Maja Kocijančič, je v Bruslju dejala, da EU "natančno in skrbno" spremlja dogajanje v Ukrajini. "Politične zahteve v Ukrajini morajo biti nenasilne, v skladu z demokratičnimi standardni in pravnim redom," je še dejala. Dodala je, da bodo predsedniške volitve 25. maja dobra priložnost za to.

Ponovila je podporo EU "ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti" kot tudi naporom ukrajinske vlade v tej smeri.