Slovenija

Pahor: Slovenska vojska je dosegla najnižjo raven možnosti delovanja

STA
7. 4. 2014, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pripravljenost Slovenske vojske (SV) se je v letu 2013 zmanjšala, razlog za to pa je zmanjšanje finančnih sredstev, je danes poudaril predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Ob tem je ocenil, da je ob stoječi strukturi ter razpoložljivih finančnih virih vojska dosegla najnižjo raven možnosti delovanja.

Arhiv Svet24

Minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič sta sicer Pahorju predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske.

Pahor je povedal, da je bila vojska pripravljena na izvajanje večjega dela načrtovanih akcij. Poudaril je, da je sodelovanje SV na mednarodnih misijah "profesionalno, zgledno in da krepi ugled naše države". Slovenska vojska je sicer eden od tistih segmentov države, ki je bil v zadnjih šestih letih najbolj deležen zmanjševanja finančnih sredstev. Kot je dejal Pahor, so se ta v šestih letih znižala za 40 odstotkov.

"To je pripeljalo do slabše usposobljenosti, do zastoja v modernizaciji, minimalnega vzdrževanja sredstev in zastarele opreme. Rezultat je manjša sposobnost za opravljanje nalog," je še dejal predsednik.

Kot vrhovni poveljnik obrambnih sil je Pahor dolžan dati usmeritve za leto 2014. Jakiču in Božiču je tako naložil, naj SV zagotavlja varnost svojih pripadnikov na operacijah doma in v tujini, naj se usmerja v usposabljanje posameznikov in enot, spremembi sistemske ureditve in naj dokonča svoje preoblikovanje. Pripravljena naj bo tudi na delovanje ob nesrečah. Ob tem se je Pahor vojski zahvalil in ji čestital za sodelovanje in pomoč ob nedavnem žledolomu.

Tudi Jakič je dejal, da vsi kazalci kažejo, da je zmanjšanje finančnih sredstev vplivalo na vse segmente pripravljenosti SV v letu 2013 in da je ta trend potrebno ustaviti, "ker se dosega rdeča linija pod katero bo težko iti zavoljo zagotavljanja varnosti državljank in državljanov". Drastično so se znižala sredstva za investicijo in modernizacijo, negativni trendi pa so prisotni tudi pri vzdrževanju opreme in pri strukturi kadra, je dodal.

Minister je izpostavil, da je SV ohranila pripravljenost na področju mednarodnih operacij in misij ter na področju sodelovanja pri izvajanju zaščite in reševanje. Kljub finančnim omejitvam je vojska po njegovem prepričanju ohranila svojo verodostojnost tako na mednarodnem okolju, kot tudi pri državljanih.

"Z manj ne gre več, sploh pa ne bolje," je poudaril tudi Božič. "Verjetno smo blizu tiste meje, ko je naša varnost samo še v rokah zavezništva. Zavezništvo nudi varnost in zaradi Nata smo danes varni," je dodal. SV je sicer po oceni Božiča še vedno dobra organizacija. "Kljub vsemu, smo v letu 2013 dosegli zavidljive uspehe na mednarodnem področju," je še pojasnil in dodal, da so vse operacije opravili brez poškodovanih.