Slovenija

Interpelacija: Opozicija Virantu med drugim očita tudi poceni letalske vozovnice Adrie

STA/mv
4. 4. 2014, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Razprava o interpelaciji proti notranjemu ministru Gregorju Virantu se v senci namigov o morebitni obstrukciji poslancev PS na glasovanju nadaljuje zlasti z opozicijskimi očitki, povezanimi z ugodnimi letalskimi vozovnicami. Viranta zagovarjajo poslanci SD in DL. Katarina Hočevar (DL) meni, da bi bil glas proti ministru "glas proti pravni državi".

Mediaspeed

Poleg prvopodpisanega pod interpelacijo Ivana Vogrina je tudi vodja poslanske skupine Jože Tanko Virantu očital sodelovanje poslanske skupine DL z agencijo za odnose z javnostmi Propiar, v kateri naj bi delavnice izvajala tudi partnerka nekdanjega namestnika predsednika protikorupcijske komisije Roka Praprotnika. Ista komisija pa v preiskavi o ugodnih letalskih vozovnicah za ministra ni ugotovila ničesar spornega, je opozoril Tanko. Virant je pojasnil, da so aktivnosti poslanske skupine v pristojnosti njenega vodje Riharda Branislja. Namige Tanka o koliziji interesov je označil za insinuacije in klevete. Da se v poslanski skupini niso ozirali na sorodstvene povezave, je poudaril tudi Braniselj sam.

Glas proti ministru je glas proti pravni državi

Podrobneje je o vsebini elektronske korespondence, s katero naj bi se Virant z nekdanjim komercialnim direktorjem Adire Airways Tomažem Kostanjškom dogovarjal o ugodnih vozovnicah, spregovoril poslanec SLS Franc Pukšič. Ob tem se je vprašal, kako je mogoče, da na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) ravno teh elektronskih sporočil niso prejeli. Katarina Hočevar (DL) meni, da je glas proti ministru "glas proti pravni državi in proti boju proti korupciji". Kot je dejala, je očitno problem, da minister dela predobro, zaradi česar njegova politika marsikomu ni pogodu. Najhujši napadi zoper Viranta so se po njenih besedah začeli, ko je bila sprejeta novela zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki razkriva podatke o slabih posojilih. Takrat je Hočevarjeva, kot je dejala, začela spoznavati, da "močni lobiji v ozadju res obstajajo". Franc Breznik (SDS) pa se je med drugim dotaknil delovanja Virantove stranke DL, ki se opredeljuje za liberalno. Vprašal se je, kakšen liberalizem predstavlja zagovarjanje ustvarjanja monopolov in dvigovanja davkov.

Virant na očitke ni odgovarjal sproti

Notranji minister je med razpravo za nekaj časa zapustil dvorano DZ in tako na vse navedene očitke ni sproti odgovarjal. Je pa med drugim komentiral razpravo vodje poslanske skupine NSi Mateja Tonina, povezano s plačno reformo v javnem sektorju. Poudaril je, da je ta reforma pripomogla k obvladovanju mase plač, strinjal pa se je, da pri zaposlenih v javnem sektorju manjkajo elementi stimulativnosti. Podporo interpelaciji so napovedali poslanci opozicije, medtem ko so koalicijske stranke kritične glede vsebine interpelacije, prav tako opozarjajo na zlorabo instituta interpelacije. Se pa poslanci PS današnje razprave ne udeležujejo, obstruirali naj bi tudi glasovanje, nekateri pa naj bi interpelacijo celo podprli. Ker bi predlagatelji za uspeh interpelacije potrebovali absolutno večino glasov, se tako utegne zgoditi, da interpelacija sicer ne bo uspešna, a da bo ministru nasprotovalo več poslancev, kot ga bo podprlo.