Kultura

Minister Grilc se v Parizu bori za kulturo

STA/mv
4. 4. 2014, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Minister za kulturo Uroš Grilc, ki se v Parizu udeležuje dvodnevne konference Prihodnost kulture, prihodnost Evrope, je danes evropskim ministrom ponudil pobudo o publikaciji kot zbirki strateških razmislekov in vizij, ki bi jih ministri v enotnem dokumentu predložili prihodnji komisarki oz. komisarju. Pobudo je že podprla francoska ministrica.

Mediaspeed

Minister Grilc je v Parizu spregovoril o tem, da lahko tudi na ravni EU za kulturo storimo še več, njeno vlogo pa izboljšamo in okrepimo. "Preprosto ni dovolj, da se o kulturi pogovarjamo v zaključenem krogu prepričanih. Naš predlog za skupno evropsko strategijo je povezovanje na številnih področjih: intenzivno nadaljujemo s spodbujanjem izmenjav umetniških del in umetnikov, prevajanjem, prizadevamo si za Evropo kot ključnega igralca na področju digitalizacije, podpiramo evropsko kinematografijo preko spodbujanja večjih koprodukcij, art kino mreže, spodbujamo razvoj kulturnega sektorja in večanje zaposlovanja," je dejal. Dodal je, da še vedno trdno stoji za ciljem, ki ga je izpostavil že na zadnjem srečanju v Avignonu, da se doseže sprememba evropske direktive o davku na dodano vrednost in tako omogoči nižje obdavčevanje e-knjig, ki se danes obravnavajo kot storitve in ne kot dobrine.

Partnerstvo širi obzorja in prinaša dodatno varnost

Opozoril je na pomen partnerstva, ki prinaša dodano vrednost, izmenjavo izkušenj in znanj ter širi obzorja, obenem pa daje kulturi možnost, da pokaže svojo moč na vseh področjih življenja. V smislu uresničevanja partnerstva je predstavil nekaj predlogov, s pomočjo katerih bi delo ministrov za kulturo na evropski ravni postalo prodornejše. 
Evropskim ministrom je ponudil pobudo o publikaciji kot zbirki strateških razmislekov in vizij, ki bi jih ministri za kulturo v enotnem dokumentu predložili prihodnji komisarki oz. komisarju, saj, kot je dejal, klub številnim razpravam o prihodnosti EU glas o pomenu kulture še ni dovolj slišen. Pobudo je že podprla francoska ministrica Aurelia Filippetti. In ker, kot je dejal Grilc, Evropska skupnost ni zgolj gospodarska in finančna unija, temveč je predvsem identitetna skupnost, je razprava o kulturnih politikah njenih članic ena temeljnih razprav, ki jih kaže odpreti. Težišče pogovorov o skupni evropski prihodnosti pa bi morali predstavljati tudi razmisleki o načinih in metodah večanja dostopnosti kulturnih dobrin in spodbujanju ustvarjalnosti, kulturne raznolikosti ter medkulturnemu dialogu v EU prihodnosti.

Vsebinsko nadaljevanje foruma v Avignonu

Minister Grilc se konference v Parizu udeležuje skupaj z generalnim direktorjem direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu za kulturo Gašperjem Troho. Na konferenci, ki poteka v obliki delovnega srečanja na ministrski ravni ter okroglih miz in je neke vrste vsebinsko nadaljevanje Foruma v Avignonu, sodelujejo številni predstavniki kulture in umetnosti iz Evrope in sveta, med njimi predsednik evropskega parlamenta Martin Schultz, evropska komisarka za kulturo Androulla Vassiliou, generalna direktorica Unesca Irina Bokova ter evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier. Glavni namen konference je dialog o vprašanju o Evropi ustvarjalcev ter kulturi kot družbeni in gospodarski prednosti Evrope. Izpostavljena tematika odpira pomembna vprašanja, ki jih obravnavamo tudi v Sloveniji, še posebej v luči vse tesnejšega povezovanja kulture z gospodarstvom, so sporočili z ministrstva za kulturo. V soboto bosta na vrsti še okrogli mizi na temo Evropa, nov mejnik za kulturno demokracijo ter Kultura v digitalni dobi - novi izzivi v urejevalni politiki.