Slovenija

Znesek poravnave za odpoved univerzijade skrit

STA/mv
4. 4. 2014, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Mariborska občina tudi po posredovanju urada informacijskega pooblaščenca ne želi razkriti podrobnosti iz poravnave z Mednarodno študentsko športno zvezo (Fisu), saj naj bi jo k temu zavezoval sicer že veljaven in lani poplačan dogovor. Kot so danes na mestni občini pojasnili za STA, bo mogoče znesek razkriti le na podlagi sodne odločbe.

wikipedia

Mestna občina Maribor (MOM) se je s Fisujem zaradi odpovedi zimske univerzijade 2013 poravnala že lani in se s tem izognila sodnim postopkom na Mednarodnem športnem razsodišču (CAS), a čeprav mestna uprava že ves čas zatrjuje, da je šlo za Maribor za zelo ugodno poravnavo, zneska ne želi razkriti ne javnosti, niti mestnim svetnikom. Fisu se namreč doslej s tem ni strinjal, enostransko razkritje pa bi jih lahko peljalo v novo tožbo. Časnik Delo je od mariborske občine zahteval razkritje sporazuma, saj gre po njihovem prepričanju za informacijo javnega značaja, ker je MOM zahtevo zavrnila, pa so se pritožili informacijskemu pooblaščencu. A tudi ta ni bil uspešen, saj občina kopije poravnalnega sporazuma ni želela posredovati niti njim.

Ni ovir za razkritje sporazuma

Kot danes piše Delo, se je svetovalec informacijskega pooblaščenca Urban Brulc oglasil na mestni občini, kjer so mu sporazum pokazali, a prekrili znesek, ki so ga nakazali Fisu. Brulc je za časnik nato dejal, da po njegovem mnenju ni resnih ovir za razkritje poravnalnega sporazuma. Mariborski župan Andrej Fištravec je danes v zvezi s tem povedal, da so jih njihovi švicarski odvetniki opozorili, da bi švicarsko sodišče njihov predlog, da se podrobnosti razkrijejo, razumeli kot namero razkritja, s tem pa bi prevzeli veliko tveganje. Zdaj po njegovem čakajo na odločbo informacijske pooblaščenke, glede na to pa, da v sodni odločbi CAS v zvezi s tem piše, da lahko pride do razkritja samo po sodnem nalogu, se bodo po besedah Fištravca na odločbo informacijske pooblaščenke verjetno morali pritožiti. Potem bo v rokah upravnega sodišča, ki se bo moralo odločiti, ali moramo razkriti znesek ali ne, je še dodal. Fisu je po odpovedi univerzijade vložil tožbo zoper mesto v višini 4,85 milijona evrov. Njihov skupni zahtevek je sicer znašal 7,7 milijona, a so pri tem upoštevali, da je vlada preko Slovenske univerzitetne športne zveze (Susa) že plačala 2,85 milijona evrov za organizacijske pravice.