Svet

Pogreb metropolita Jovana Pavlovića v soboto v Zagrebu

STA/mv
4. 4. 2014, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pogreb zagrebško-ljubljanskega metropolita srbske pravoslavne cerkve Jovana Pavlovića bo v soboto v Zagrebu, so za STA potrdili v zagrebški metropoliji. Povedali so, da potekajo cerkvene priprave za pogrebno slovesnost, ki bo v zagrebški pravoslavni cerkvi Preobrazba našega gospoda, kot si je to želel pokojni metropolit.

blic

Pogrebni verski obred se bo začel v soboto ob 10. uri. Niso pa v zagrebški metropoliji želeli govoriti o postopku, ki bo sledil pri imenovanju novega metropolita zagrebško-ljubljanskega. Medtem je Srbska pravoslavna cerkev na svoji spletni strani napovedala, da bodo člani svete arhijerejske sinode na čelu s srbskim patirarhom Irinejem na današnji izredni seji v Beogradu odločili, kdo bo administriral v zagrebško-ljubljanski metropoliji.

Umrl je v 78. letu

Metropolit Jovan Pavlović je umrl v Zagrebu v četrtek v starosti 77 let za posledicami možganske kapi. Na čelu metropolije je bil od leta 1982. Leta 1994 je bila z odločbo škofovskega zbora srbske pravoslavne cerkve jurisdikcija zagrebško-ljubljanske metropolije razširjena tudi na območje Italije. Pavlović se je rodil leta 1936 v slavonski vasi Medinci.