Slovenija

Pozitivna Slovenija skrivnostna glede glasovanja o interpelaciji zoper Viranta

STA
3. 4. 2014, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Poslanska skupina PS je danes v DZ razpravljala, kako bodo ravnali na petkovem glasovanju o interpelaciji zoper notranjega ministra Gregorja Viranta, a so po približno polurnem sestanku ostali skrivnostni. Večina, med njimi tudi vodja poslancev Jani Möderndorfer, izjav niso želeli dajati. Sklepati pa gre, da pri glasovanju ne bodo enotni.

Mediaspeed

Ravno petkova interpelacija utegne pokazati dejansko trdnost koalicije, po Virantovem mnenju pa tudi to, kdo je "šef v PS". "Če bo največja vladna stranka soglasno podprla koalicijskega partnerja, ministra za notranje zadeve, potem je šef Alenka Bratušek, sicer pa očitno nekdo z Magistrata," je bil v sredo jasen predsednik DL.

Interpelacijo bo po napovedih podprl poslanec PS Jožef Kavtičnik, isto utegneta ravnati še najmanj dva iz poslanskih vrst največje vladne stranke: Tina Komel in Stanko Stepišnik, nekdanja ministra v aktualni vladi.

Ostali ali pa vsaj nekateri poslanci PS bi utegnili glasovanje obstruirati oziroma se vzdržati. To bi sicer lahko pomenilo manj poslanskih glasov proti interpelaciji kot pa za njo, a za to, da interpelacija uspe, je potrebnih 46 poslanskih glasov, kar je vendarle malo verjetno.

Tudi zato je Möderndorfer v torek na vprašanje, ali je podpora PS Virantu zagotovljena, odgovoril le, da ta trenutek ni nobene bojazni, da bi interpelacija uspela. Današnjega dogovora poslanske skupine pa medijem ni želel razkriti.

Konkretnejših izjav danes niso želeli dajati niti ostali poslanci oziroma poslanke PS. Maša Kociper je denimo medijem odvrnila le, da vedno glasuje po svoji vesti. Nekoliko zgovornejši je bil le Brane Golubovič, ki je povedal, da je zanj bolj pomembno to, da je koalicija dvig DDV umaknila kot možno rešitev za nadomestitev proračunskega izpada po padcu zakona o nepremičninskem davku na ustavnem sodišču. Tako se zdaj ukvarjajo s tem, kje in kako najti ustrezne ukrepe, ne pa "z izleti ministra Viranta".

Ostale poslanske skupine koalicije pa so že jasno zagotovile, da bodo glasovale proti interpelaciji zoper Viranta.