Slovenija

Virant in sindikati o vračilu preveč izplačanih plač

STA
3. 4. 2014, 16.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vlada in sindikati javnega sektorja nadaljujejo usklajevanja o vračilu preveč izplačanih plač. Notranji minister Gregor Virant naj bi uvodoma nekaj besed namenil tudi v osnutku nacionalnega reformnega programa predvidenemu petodstotnemu znižanju mase za plače v prihodnjem letu. Pred sestankom je pojasnil, da je to vladno izhodišče za pogajanja.

"Zmeda je precej velika," je ob prihodu na pogajanja ugotavljal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Na podlagi nekaterih ministrovih današnjih izjav namreč sklepa, da bo šlo celotno znižanje na račun znižanja števila zaposlenih, kar bi pomenilo med 8000 in 10.000 ljudi.

Kot je pojasnil, pričakujejo, da se bo besedilo osnutka nacionalnega reformnega programa spremenilo. Če se ne bo, bo to namreč pomenilo, da so se na nek način odločili za politiko izvršenega dejstva in ravnali podobno, kot je konec leta 2012 takratna vlada Janeza Janše.

A ob tem Štrukelj ugotavlja tudi, da so programi, ki gredo v Bruselj, "ena vrsta maše in rituala, za katerega nismo čisto prepričani, kje in kako šteje". Zanje bo to sicer zelo pomemben signal, odločilno pa bo, kaj bo vlada predlagala na pogajanjih, ki naj bi sledila takoj, ko se bodo sklenila usklajevanja o vračilu preveč izplačanih plač.

"Najbrž bo uvodoma treba malo umiriti strasti, a mislim, da jih bomo," je ob prihodu na pogajanja dejal minister Virant.

Pojasnil je, da predvideno petodstotno znižanje mase za plače predstavlja dodatno dvoodstotno znižanje ob že predvidenem v sprejetem proračunu. "To je vladno izhodišče, o katerem se bomo pogovarjali v naslednjih tednih in mesecih," je dejal.

Pogajalska izhodišča že oblikujejo. Vlada jih bo sprejela v prihodnjih tednih in takrat se bodo začela pogajanja. O možnih ukrepih Virant za zdaj še ni želel govoriti, saj bo, kot pravi, pogajalska izhodišča najprej predstavil sindikatom.

Dodal je le, da je proti odpuščanju zaposlenih iz poslovnih razlogov, je pa za to, "da disciplinirano in konstantno znižujemo število zaposlenih z nenadomeščanjem in da se tudi znotraj posameznih organizacij poišče tiste, ki ne dosegajo pričakovanih rezultatov in se jih lahko po zakonu odpusti zaradi nesposobnosti".

Na navedbo, da bo vlada svoja izhodišča že v aprilu pošiljala v Bruselj, pa odgovarja, da je gre za stvar finančnega ministra, "kako to zapiše na način, ki bo Evropski komisiji dal jasno vedeti, da seveda to še ni izpogajano in še ni dokončno določeno".