Zdravje

Bruha 30-krat na dan: Sodišče naložilo prisilno hranjenje

N.J.
3. 4. 2014, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

16-letno dekle, ki trpi za motnjami hranjenja, zdaj čaka prisilno hranjenje. Tako je namreč odločil sodnik na višjem sodišču, odločen pomagati deklici, da preživi.

16-letnica, ki bruha povprečno 30-krat na dan, tehta le še okoli 35 kilogramov, kljub temu, da je že 10 mesecev hospitalizirana. Ker zavrača hrano, so zdravniki postavili kruto diagnozo - le še tri mesece življenja. Sodnik Hayden je vzel zadevo v svoje roke in odločil, da naj deklico prisilno hranijo, da jo rešijo pred gotovo smrtjo. 

Mati nasprotuje hranjenju po cevki

Prisilno hranjenje je mati deklice, ki je neprestano ob hčerki, zavračala. Kot je odločilo sodišče, bo mati zdaj morala pristati na alternativen način hranjenja njene hčerke, 16-letnici pa bodo na vsak način vstavili cevko, po kateri bo prejemala hrano, četudi jo bo potrebno za to uspavati. Sodnik je še odločil, da morajo deklico ločiti od matere, ki naj bi narobe razumevala hčerine želje. "Pomagalo bi, če bi bili ločeni in bi si obe spočili druga od druge," je dejal. Sodnik Hayden je še obljubil, da bo sam obiskal deklico v bolnišnici in ji sporočil odločitev, ki jo je sprejel sredi januarja na spornem in kontroverznem varstvenem sodišču (Court of Protection), pristojnem v zzadevah oseb, ki duševno niso sposobne sprejemati relevantnih odločitev zase.

Ponoči ne bruha

Dekletu so v bolnišnici, kjer se nahaja, opravili že več kot sto testiranj, da bi ugotovli, alije razlog za zavračanje hrane morda telesene. Sodnik je dejal, da ne verjame, da gre za organsko okvaro, saj dekle ne bruha ponoči in da gre pač za motnje hranjenja, ki jih je mogoče pozdraviti. Nekateri zdravniki menijo, da so njene težave morda povezane s prisotnostjo njene mame. "Gre za damo, za katero se zdi, da ima hude psihične težave. Upam, dase bo kmalu sestala s strokovnjaki, ki ji bodo povedali, kako lahko pomaga hčerki," je še dodal sodnik. "Verjamem, da želi hčerki vse najboljše."