Svet

Rusija ukinila še zadnji popust Ukrajini pri dobavi plina

STA
3. 4. 2014, 16.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Rusija je ukinila še zadnji popust Ukrajini pri dobavi plina, ceno za 1000 kubičnih metrov pa dvignila za 100 dolarjev na 485 dolarjev, je danes dejal ruski premier Dimitrij Medvedjev. Gazprom je od Ukrajine še zahteval, da poravna svoje dolgove za dobavo plina, ki po besedah prvega moža Gazproma Alekseja Millerja presegajo 2,2 milijarde dolarjev.

Reuters

Medvedjev je danes napovedal, da bo Rusija razmislila o možnostih uveljavljanja dodatne odškodnine zaradi popusta pri dobavi plina Ukrajini, ki je bil v veljavi od leta 2010, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Današnja ukinitev popusta je prišla le dva dni po odločitvi Gazproma, da Ukrajini za več kot tretjino zviša ceno plina. Ob tem pa bo plinski koncern sklenil, da Ukrajini ne bo več plačeval za transport plina preko njenega ozemlja v Evropo.

Plin je sicer pogosto rusko orožje v konfliktih z Ukrajino. Ta država je namreč od ruskega energenta močno odvisna. Odnosi med državama so se začeli zaostrovati, potem ko je v Kijevu nastopila prozahodna vlada in si je Rusija priključila ukrajinski polotok Krim.

Konflikt med Rusijo in Ukrajino, ki je imel v mrzli zimi leta 2009 za posledico zmrzovanje prebivalcev osrednje Evrope, pa je pokazal na odvisnost Evrope od ruskega plina.

Največji kupec plina ruskega Gazproma je sicer Nemčija, kar 80 odstotkov vsega izvoza plina pa iz Rusije v Evropo pride prav preko Ukrajine.