Slovenija

Lani devetodstotna krepitev blagovne menjave med Slovenijo in Hrvaško

STA/M.J.
12. 3. 2014, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Blagovna menjava med Hrvaško in Slovenijo je lani znašala dobrih 2,5 milijarde evrov, kar je devet odstotkov več kot v letu dni pred tem, ko je dosegla 2,3 milijarde evrov, je danes v Tuheljskih toplicah med nagovorom udeležencev seminarja o finančnem zavarovanju poslov na Hrvaškem izpostavil slovenski veleposlanik Vojko Volk.

Reuters

Slovenija je leta 2013 povečala svoj izvoz na Hrvaško za 6,3 odstotkov, medtem ko je bil hrvaški izvoz v Slovenijo krepkejši za 12,9 odstotkov, je dejal Volk.

"Slovenskih investicij na Hrvaškem je za 1,7 milijarde evrov, kar je največ od vseh držav s slovenskimi neposrednimi investicijami," je spomnil.

V svojemu nagovoru je omenil tudi maratonska pogajanja v zgodbi prevzemanja Mercatorja s strani hrvaškega koncerna Agrokor. "Medtem ko se ti dve podjetji v nedogled prevzemata in prodajata, konkurenca deluje, se prilagaja razmeram na trgu in napreduje", je povedal. Kot je dodal, je za uspešnost poslov treba spoštovati dogovore, za prevzeme pa je predvsem treba imeti denar.

Veleposlanik je predstavil gospodarske kazalce Slovenije za zadnje trimesečje lanskega leta, pri tem pa ocenil, da so pozitivni trendi tudi posledica vstopa Hrvaške v EU ter odprave carin in mejnega nadzora.

Kot dober obet je izpostavil napoved 13-odstotne rasti zaposlovanja v Sloveniji v letošnjem letu. V povezavi z rastjo slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) iz zadnjega četrtletja gre za "prvo lastovko" v prihajajoči pomladi, je ocenil.

Kot so za STA povedali na slovenskem veleposlaništvu, je bilo za današnji seminar o varnem poslovanju na Hrvaškem prijavljenih več kot 50 podjetij.

Seminar sta organizirala Poslovni klub slovensko-hrvaških gospodarstvenikov in slovensko veleposlaništvo na Hrvaškem.