Slovenija

Bratuškova se je vdala rudarjem

STA/M.J.
12. 3. 2014, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), ki so že drugo noč prebili v jami, so danes prejeli zahtevane odpravnine za delavce, ki so od decembra lani presežni, je za STA povedala prisilna upraviteljica rudnika Ermina Bajuk. Rudarji pa čakajo še na pisno zagotovilo za izplačilo februarskih plač 18. marca s strani predsednice vlade Alenke Bratušek.

STA

Bajukova je zatrdila, da bodo rudarji pravočasno prejeli tudi februarske plače. Del odpravnin v višini po 2000 evrov so preseženi delavci že prejeli v ponedeljek, za izplačilo lani zapadlih odpravnin pa je družba zagotovila 240.000 evrov. Popoldne naj bi rudarji premislili o nadaljevanju stavke, če bodo prejeli še omenjeno pisno zagotovilo.

Za izplačilo februarskih plač družba, ki je od torka v prisilni poravnavi, potrebuje okoli 650.000 evrov in ta denar je zagotovljen iz sredstev za zapiranje rudnika. RTH, ki mu je država kot lastnica letos za zapiralna dela namenila namesto 14 milijonov evrov le pet milijonov evrov, še namreč ni porabil milijon evrov teh sredstev. Popoldne bo vodstvo RTH z ministrstvom za infrastrukturo in prostor podpisalo pogodbo za črpanje preostanka sredstev.

Od leta 2016 do leta 2018 naj bi rudnik iz državnega proračuna za zapiralna dela in sanacijo degradiranih površin prejel 45,7 milijona evrov.

Rudarji RTH, ki od ponedeljka stavkajo v jami na koti 220, so poleg izplačila januarskih plač v celoti in izplačila odpravnin, zahtevali tudi, da se preverijo možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika ter da se preverijo možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju. O neizpolnjenih stavkovnih zahtevah se bodo rudarji, ki so jim danes 300 malic prinesli velenjski knapi, še naprej pogajali, pri pogajanjih pa bo sodelovala tudi država.

Sredstva za izplačilo januarskih plač v celoti je RTH, kjer premoga ne kopljejo že približno leto dni, saj rudarji opravljajo le dela za zaprtje rudnika, pridobil s prodajo premoženja, ki ni bilo pod hipoteko. Za izplačilo februarskih plač imajo zagotovljena sredstva iz letošnjega proračuna, marčne plače pa naj bi zagotovili s prodajo premoženja, predvsem stanovanj hčerinske družbe Spekter.

Družba je pred desetimi dnevi rudarjem sicer izplačala akontacije januarskih plač v višini skoraj 790 evrov bruto. V celoti so izplačali tudi stroške, povezane z delom, torej prevoz in prehrano. V ta namen je rudnik zagotovil okoli 370.000 evrov.