Berkina Elvana je junija lani, ko je šel kupit kruh, med protesti proti vladi premiera Recepa Tayyipa Erdogana v glavo zadela doza solzivca, ki jo je proti protestnikom izstrelila policija. Dobil je hude poškodbe, v komi pa je bil 269 dni. Njegova mati je v torek novinarjem pred bolnišnico dejala, da ji "sina ni vzel bog, temveč Erdogan".

Elvan je postal simbol nasilnega odziva policije na lanske največje protivladne proteste v državi v enajstletni vladavini Erdogana.

Elvanova smrt je v torek po državi sprožila spontane množične protivladne proteste, podobne lanskim. Več tisoč protestnikov se je spopadlo s policijo v najmanj 32 mestih, vključno s Carigradom in Ankaro, kjer je prišlo do najbolj nasilnih spopadov. Policija je proti protestnikom, ki so nanje metali kamenje, uporabila solzivec in vodne topove.

Po navedbah lokalnih medijev je bilo ranjenih 20 protestnikov, 150 so jih prijeli. Jezni protestniki so vzklikali: "Erdogan, morilec!" in "Vsi proti fašizmu".

Tudi ob današnjem pogrebu v Carigradu so vzklikali gesla proti Erdoganu, po pogrebu pa je v mestu napovedan protestni pohod. Tudi v ostalih velikih mestih po državi so za danes napovedali proteste, medtem ko so številne trgovine in kavarne v znak žalovanja zaprte.

Na osrednjem trgu prestolnice Ankara se je po poročanju AFP že zbralo več tisoč ljudi, ki zahtevajo pravico za Elvana.

Turški predsednik Abdullah Gül je v torek izrekel sožalje družini umrlega in pozval k miru ter preprečitvi tovrstnih tragedij v prihodnje.

Lanski protivladni protesti v Turčiji so se začeli junija kot relativno majhno okoljsko gibanje za ohranitev glavnega parka Gezi v Carigradu, nato pa so se razširili po vsej državi v proteste proti Erdoganu, ki mu očitajo vse večjo avtoritarnost.

V treh tednih je okoli 2,5 milijona ljudi na protestih zahtevalo Erdoganov odstop. Ranjenih je bilo 8000 ljudi, z Elvanovo smrtjo pa se je skupno število smrtnih žrtev zvišala na osem.