Slovenija

Sedem tisočakov

Janja Ambrožič/M.J.
10. 3. 2014, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kdor ima vodovod in se do doma lahko pripelje po spodobni cesti, težko razume situacijo v Plešivici nad Čemšami. Obiskali smo domačijo Grlica, ki, čeprav mimo nje poteka vodovod, nima vode, do hiše pa smo se pripeljali po zdelani gozdni cesti iz naselja Cerovec.

Janja Ambrožič, Dolenjski list

Pojdimo po vrsti. Do tega zaselka je mogoče priti z dveh strani, iz Cerovca po okoli 800 metrih gozdne ceste, na kateri se zelo težko srečata dva avtomobila, druga cesta vodi iz Čemš, a tista je dejansko slabša izbira, saj je izredno strma in tudi ozka, pozimi niti slučajno ni prevozna, je povedala Jožica Grlica.

Pozimi so med zadnjimi na vrsti za pluženje. »Zgodilo se je, da sem moral gaziti v sneg,« se spomni sin Damjan, Jožica pa pohvali gasilce, ki so po nedavnem žledolomu obžagali drevje ob cesti. Damjan omeni, da so se tudi sami angažirali, zbrali so podpise lastnikov parcel ob cesti, ki so se strinjali z razširitvijo. Ker gre za povezavo, ki do občanov Mirne Peči večji del vodi po sosednji občini Mokronog - Trebelno, je vse skupaj še bolj zapleteno.

Janja Ambrožič/M.J.

Andrej Kastelic, strokovni sodelavec mirnopeške občine, je povedal, da čeprav je dejansko ta cesta v pristojnosti drugih (leži v sosednji občini in je zanjo odgovoren Zavod za gozdove Slovenije), pomagajo, kolikor lahko. »Občasno damo material za njeno vzdrževanje, v zimskem času pa jo plužijo naši vzdrževalci. Žal morajo tako družina Grlica kot tudi drugi stanovalci v bolj odročnih zaselkih počakati, saj se zimska služba na teh cestah navadno izvede najpozneje,« je dejal Kastelic, ki meni, da je asfaltiranje te ceste zanje trenutno prevelik zalogaj, si pa želijo, da bo v dobrem stanju, saj po njej dostopajo do vodohrana Plešivica, iz katerega voda teče tako v Mirno Peč kot v dolino Radulje.

Kot smo zapisali uvodoma, družina nima vode iz javnega vodovoda, večji del leta se oskrbuje s kapnico, ko je suša, jim vodo vozijo gasilci, čeprav so vodovodne cevi v neposredni bližini njihove hiše.

Strokovna sodelavka mirnopeške občinske uprave, Irena Jerič, nam je poslala točne izračune; za večji objekt bi bil komunalni prispevek skoraj 7300 evrov, za manjšega pa 3200 evrov (znesek se vsak mesec za nekaj deset evrov spreminja na račun indeksa cen v gradbeništvu). Pojasnila je, da ga je možno plačati na 18 obrokov.

Mirnopeški župan Andrej Kastelic je obljubil, da bo družino Grlica v kratkem osebno obiskal, dejal je še, da ni vedel, da so tam tako velike težave. »Glede ceste lahko rečem, da je nujno vzpostaviti normalno prevoznost, pri komunalnem prispevku za vodovod pa tudi iščemo rešitev, ker se zavedamo, da je za lastnike stanovanjskih hiš zelo visok.«